Uitzonderlijk resultaat internationaal onderzoeksprogramma
De unieke samenwerking tussen de gehele varkensketen, overheid en wetenschap in het project Boars2018 heeft er voor gezorgd dat bijna 75% van de mannelijke varkens in Nederland niet meer wordt gecastreerd. Dit in tegenstelling tot de 5% niet-gecastreerde varkens toen het project begon.
Jarenlang werd uit vrees voor berengeur alleen vlees geaccepteerd van gecastreerde varkens. Berengeur is een onaangename geur (met bijhorende smaak) aan varkensvlees, wat men kan ruiken bij verhitting van het vlees. Livestock Research en LEI Wageningen UR hebben onderzocht waar in het traject van 'zaadje tot karbonaadje' kan worden ingegrepen zodat de markt berenvlees accepteert. Dit zorgt voor meer dierenwelzijn en economisch voordeel in de primaire sector.
De menselijke neus (HNS-detectie) is tot op heden de meest betrouwbare methode om berengeur te ontdekken. Uit het onderzoek bleek dat goed geselecteerde en getrainde geurmeesters hun werk betrouwbaar kunnen uitvoeren. Het gaat bij berengeur om skatol en adrostenon; de testers kunnen deze stoffen goed detecteren.