Nadat de afgelopen jaren fors is geïnvesteerd in dierenwelzijn en ammoniak- en fijnstofreductie, welke over het algemeen gepaard gingen met de nodige bedrijfsuitbreidingen, lijkt de sector in de komende jaren in een wat rustiger vaarwater terecht te komen. Ondernemers hebben de tijd nodig om weer enigszins op adem te komen. Hopelijk wordt 2014 een jaar waar de intensieve veehouderij een goede basis kan gaan leggen voor haar toekomst.
Natuurlijk zijn en blijven er diverse ontwikkelingen spelen. Denk hierbij aan de verplichte mestverwerking welke in 2014 voor het eerst haar beslag gaat krijgen. Diverse initiatieven zijn daartoe in de regio opgezet waarvan er zeker een aantal kansrijk zijn. Het kostenaspect is hierbij van evident belang…..maar we dienen ook verder te kijken.
Waar in de melkveehouderij de koerechten buiten de deur zijn gehouden blijven de pluimvee- en varkensrechten vooralsnog gehandhaafd. In 2016 zal een en ander geëvalueerd worden. Pas dan zal er duidelijkheid komen of deze rechten uiteindelijk kunnen komen te vervallen (op zijn vroegst waarschijnlijk in 2018?). Welke kant dit op zal gaan is op dit moment moeilijk aan te geven.
Daarnaast is de maatlat 2014 voor de intensieve veehouderij onlangs gepubliceerd. Aan welke eisen moeten ondernemers voldoen om van MIA / Vamil gebruik te kunnen maken? Enkele opvallende punten welke uit de nieuwe eisen voortvloeien, zonder teveel in detail te treden, zijn de volgende:
- Aanvullende eisen over brandveiligheid zijn opgenomen;
- Voor dragende zeugen komt het huisvestingssysteem van voerligboxen met uitloop niet langer in aanmerking voor MIA / Vamil;
- Maximale investeringsbedragen zijn voor een aantal diercategorieën (waaronder vleesvarkens en leghennen) fors naar beneden toe bijgesteld.
De maatlat voor intensieve veehouderij is in feite een voorloper van hetgeen we in de toekomst kunnen verwachten. Het is daarom belangrijk deze ontwikkelingen in de gaten te houden.
Daarnaast worden in 2014 waarschijnlijk weer een aantal subsidieregelingen opengesteld. Denk hierbij aan subsidies voor integraal duurzame stallen, jonge landbouwers en fijnstofmaatregelen (van deze laatste is de openstelling nog niet zeker). Door gebruik te maken van deze subsidies kan een individuele ondernemer alvast een voorschot nemen op toekomstige ontwikkelingen. Hierbij betaalt de overheid een groot deel van de kosten. Dit zijn zaken waar u als ondernemer uw voordeel mee kunt doen en waarbij het vizier op de toekomst gericht blijft.
Bron: www.acconavm.nl