Grote kostenpost
Wellicht ongemerkt, maar evengoed een grote kostenpost is het vermorsen van voer. Albert Timmerman van De Heus Voeders neemt als voorbeeld de kraamstal. “Stel dat het biggenvoer in de kraamstal 100 euro per 100 kg kost en biggen nemen daar 500 g van op. Een vermorsing van 10 procent betekent wellicht maar 50 g voer per big, maar bij gemiddeld 28 biggen per zeug kost dat een bedrijf van 1.000 zeugen 1.400 euro. En dat is alleen nog maar in de kraamstal. Opfokperiode Tijdens de opfokperiode kan de kostenpost nog verder oplopen.” Een kleine procentuele terugdringing van vermorsing van voer levert volgens Timmerman veel geld op. “Stel dat de voerkosten van biggen 13 euro per big bedragen, dan levert 2 % vermorsing op een bedrijf met 1.000 zeugen dat gemiddeld 28 biggen produceert, al ruim 7.000 euro op. geldbig
Type voer
Maar ook het type voer speelt een rol bij de voerkosten en vermorsing. Andre van Lankveld van Provimi legt uit. “Door zelfmengers wordt verondersteld dat meel goedkoper is omdat het minder stappen in het productieproces heeft gemaakt. Uit onderzoek van de Duitse onderzoeksinstelling Haus Düsse blijkt dat de voerconversie bij vleesvarkens 0,2 punten hoger ligt in vergelijking met gepelleteerd voer.” Van Lankveld wijdt dat aan het verhittings- en persproces in de mengvoerfabriek. “Daardoor worden de nutriënten beter ontsloten.” De hogere voerconversie bij het gebruik van meel wordt volgens van Lankveld ook deels verklaard doordat meel gevoeliger is voor vermorsing. Hij refereert naar een eigen onderzoek van Provimi/Cargill. “In een praktijkopstelling bleek dat er per big gemiddeld 18 g meel vermorst werd. Een controlegroep die een kruimelvorm kreeg, vermorste gemiddeld 10 g per big per dag.” Van Lankveld concludeert: “Qua inkoop is meel misschien wat goedkoper, maar ik ben ervan overtuigd dat het op het einde van de rit niet voordeliger is.” 78459612356984 “In een praktijkopstelling bleek dat er per big gemiddeld 18 g meel vermorst werd. Eencontrolegroep die een kruimelvorm kreeg, vermorste gemiddeld 10 g per big per dag.”