Stilstand is vaak achteruitgang. Dat kan ook gelden voor de rechtsvorm waarin u het bedrijf uitoefent. Lang was de huidige rechtsvorm waarin u het varkensbedrijf uitoefende mogelijk de juiste rechtsvorm. Maar door de (veel) betere prijzen of door beperktere afschrijvingsmogelijkheden, kan dat vandaag de dag anders zijn. Bespreek samen met uw adviseur of er fiscaal voordeel te behalen is. Minder belasting over de winst betalen wilt u altijd en dat zal niet veranderen. Van eenmanszaak, maatschap/vof tot BV en/of samenwerkingsverband tussen u en de BV. Er is keuze.
Eenmanszaak
Oefent u het varkensbedrijf voor eigen rekening en risico uit dan is er in fiscale zin sprake van een eenmanszaak. U als ondernemer geniet alle faciliteiten die de belastingwet kent. Op de winst mag u in aftrek brengen de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling, de oudedagsreserve en de meewerkaftrek voor een meewerkende partner. Deze aftrekposten kunnen zomaar betekenen dat u wel 15.000 euro tot 20.000 euro van de winst mag aftrekken en waardoor u dus veel minder belasting betaalt. Doet u ook nog eens investeringen dan mag u nog een bedrag aan investeringsaftrek op de winst in mindering brengen.
Maatschap of vof
Zeker in de agrarische sector is het zeer gebruikelijk dat u het bedrijf samen met uw partner of met de bedrijfsopvolger in een maatschap of vennootschap onder firma (vof) uitoefent. Er zijn twee of zelfs drie ondernemers of nog meer op het bedrijf. En voor elke ondernemer geldt dan dat hij of zij – mits vanzelfsprekend aan de criteria wordt voldaan – de hiervoor genoemde faciliteiten op het winstaandeel in de maatschap of vof in mindering mag brengen. De belastingbesparing wordt dus groter als er meer ondernemers op het bedrijf werkzaam zijn. Oefent u op dit moment het varkensbedrijf nog in de rechtsvorm van een eenmanszaak uit, dan kan het voor u interessant zijn om de rechtsvorm om te zetten naar een maatschap of vof.
BV
De BV is in de varkenshouderij een gebruikelijke rechtsvorm geworden. Goede bedrijfsresultaten, bescherming van het privévermogen of beperking van aansprakelijkheid zijn redenen om voor de BV te kiezen. Een belangrijk aspect is dat de directe belastingheffing bij de BV lager is. Een tarief voor de vennootschapsbelasting van 16,5 procent over de winst tot 200.000 euro en 25 procent of het meerdere tegenover een tarief voor de inkomstenbelasting van 37,35 procent over het belastbare inkomen tot 68.507 euro en 49,5 procent over het meerdere, kunnen de overstap aantrekkelijk maken. Echter, uit de BV krijgt u wel salaris dat belast is met inkomstenbelasting. En als uw geld anderszins uit de BV wilt halen kost dat ook weer belasting. Wel of niet de BV in, is dus een kwestie van goed rekenen. Over het algemeen kan wel gezegd worden dat bij een structurele winst van meer dan circa 150.000/170.000 euro de BV als rechtsvorm fiscaal aantrekkelijker is.
Tekst: Erik Marcus RB- Remie Fiscaal Juridisch Adviesbureau LLP – Uden – e.marcus@remie.nl