Inmiddels heeft AR (AgruniekRijnvallei) al 5.000 ton korrelmais ingenomen in Doetinchem. En de komende weken komt daar naar verwachting nog zo’n 1.000 ton bij. Dit is aanzienlijk meer dan in de afgelopen twee jaren waarin rond de 750 ton werd ingenomen. De belangrijkste reden: een veel betere maisoogst.
In Doetinchem rijden vrachtwagens af en aan met vrachten korrelmais. De korrelmais wordt in Doetinchem verwerkt tot CCM. Deze CCM is voor eigen gebruik voor AR die de CCM in het voer verwerkt. Ook wordt de CCM geleverd aan veehouders.
Goede kwaliteit
De kwaliteit van de korrelmais is dit jaar zeer goed. Het drogestofgehalte ligt rond de 65-70% en dat is ideaal voor de verwerking tot CCM.
Duitsland
Het overgrote deel van de mais komt uit Duitsland. De Nederlandse mais wordt voornamelijk gebruikt als snijmais. Doordat het Nederlandse maisareaal de afgelopen jaren gekrompen is, is er dit jaar weinig mais over voor de productie van CCM.
Voorzorgsmaatregelen AVP
Vanwege de Afrikaanse varkenspest (AVP) die in Duitsland bij wilde zwijnen is aangetroffen, heeft AR de nodige maatregelen getroffen voor de inkoop en aanvoer van mais. Om het risico op verdere verspreiding te verkleinen wordt er geen mais ingekocht uit AVP-risicogebieden en worden de nodige hygiënemaatregelen genomen tijdens de aanvoer, waaronder het ontsmetten van de vrachtwagens.
CCM bijzonder smakelijk varkensvoer
AR verwerkt de korrelmais tot CCM (Corn Cob Mix).De korrelmais wordt nat gemalen en ingekuild. In plaats van propionzuur voegt AR een exclusief mengsel van melkzuurbacteriën toe. De melkzuurbacteriën worden tijdens het malen toegevoegd en zorgen voor de unieke eigenschappen van de CCM. Via de CCM komen de melkzuurbacteriën in de darmen van het varken. Dit resulteert in een betere darmflora en daarmee in een betere natuurlijke weerstand. Bovendien wordt de verteringscapaciteit van met name eiwit groter, waardoor de spieraanzet bij biggen en vleesvarkens toeneemt.
Bron: AgruniekRijnvallei