Kreupelheid bij zeugen is nog steeds een onderschat probleem in de varkenssector. Vooral de negatieve impact van klauwlaesies op de productiviteit wordt uit het oog verloren. Dr. Christof Rapp is hoofdonderzoeker varkens voor het Amerikaanse bedrijf Zinpro, dat zich specialiseert in organische mineralen voor dierenvoeder. Hij geeft in een recent artikel meer uitleg over kreupelheid.
Lamme zeugen vaker geruimd
Uit onderzoek blijkt dat lamme zeugen 21 procent vaker geruimd worden dan gezonde dieren. Bovendien gaat het vaak om jonge dieren, die nog niet winstgevend zijn. Ook produceerden de lamme zeugen 43 procent minder biggen. De economische gevolgen van kreupelheid zijn dus aanzienlijk.
Aangetaste poten
Ten tweede haalt Rapp een Europees onderzoek op 15 zeugeneenheden aan. Hieruit blijkt dat gemiddeld 56 procent van de poten van zeugen aangetast zijn. De belangrijkste letsels zijn overgroeide hielen en witte lijnscheuren. Beide problemen kunnen vermeden worden door een betere hygiëne te hanteren, de vloeren goed te onderhouden en agressief gedrag te voorkomen.
Rol van voeder bij kreupelheid
Ten slotte speelt ook het voeder een rol bij de preventie van kreupelheid. Het is niet alleen van belang dat de zeugen genoeg zink, koper en mangaan krijgen, maar ook de bron van de mineralen speelt een rol. Een studie testte een supplement met een organische bron van mineralen geproduceerd door Zinpro. In de proef kreeg een groep zeugen een voeder met enkel anorganische mineralen. Voor de tweede groep werd het supplement in het voeder gecombineerd met anorganische bronnen gecombineerd. In die laatste groep hadden 16,5 procent minder zeugen last van kreupelheid.
Dit betreft een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf.