De voorgestelde wijzigingen voor de conceptregeling Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) 14, die ingaan per 1 januari 2021, zijn bekend. De conceptwijzigingen hebben met name betrekking op de onderdelen klimaat (energie) en dieroppervlaktes in de veehouderij. Een certificaat voor MDV-13 is nog slechts enkele maanden aan te vragen, dus het is aan te raden hier niet te lang mee te wachten.
Bij de herziening is extra aandacht besteed aan het klimaat, waar maatregelen onder vallen als energiebesparing, opwekken van duurzame energie en broeikasgasemissies reduceren.
Eén van de meest opvallende voorstellen is dat de veehouder voortaan punten moet scoren op het hoofdstuk klimaat als er geen energiezuinig groenlabel systeem is. Dat brengt ook extra investeringen met zich mee. Voor rundvee is het dieroppervlakte in concept gewijzigd naar 4,0 m2 per koe. Daarnaast staat in het concept opgenomen dat de minimale oppervlakte per vleesvarken gewijzigd wordt van 1,0 m2 in 2020 naar 1,1 m2 in 2021.
Fiscale regelingen
De fiscale regelingen worden niet gewijzigd in MDV-14. Veestallen die het certificaat MDV-14 ontvangen, kunnen ook deelnemen aan de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
Klimaat melkveehouderij
Enkele huidige maatregelen uit de MDV-13 worden verwijderd; zoals de frequentieregelaar op de vacuümpomp van de melkinstallatie. Eén van de voorgestelde nieuwe maatregelen gaat over het gebruik van accu’s voor het opslaan van zonne-energie. De veehouder haalt zo minder grijze stroom van het net af en gebruikt daarom meer eigen geproduceerde (groene) energie. Verder zijn er nieuwe maatregelen voorgesteld voor het toepassen van een beweegbaar voerhek en energiezuinige melksystemen.
Laatste kans MDV-13
Voor dit jaar zijn er nog mogelijkheden om met de MDV-13 mee te doen, maar het is raadzaam om daar niet te lang mee te wachten. De adviseurs van DLV Advies kunnen hun expertise over het ontwikkelen van stallen en de begeleiding daarbij inzetten voor uw MDV-aanvraag, waardoor de regeling van dit jaar nog haalbaar is.
Omdat MIA en Vamil ook van invloed zijn op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) -regeling; is het belangrijk goed te overwegen welke stappen je moet ondernemen. Welke keuze in uw situatie het beste is, hangt af van de bedrijfsspecifieke situatie. Neem daarom contact op met één van onderstaande adviseurs om de mogelijkheden in uw situatie door te nemen.
Maatlat Duurzame Veehouderij
MDV staat voor Maatlat Duurzame Veehouderij. Een stal die volgens de MDV-eisen is gebouwd heeft een lagere milieubelasting en is duurzaam. Een MDV-stal voldoet aan eisen op het gebied van
- Ammoniakemissie
- Bedrijf & omgeving
- Brandveiligheid
- Diergezondheid
- Dierenwelzijn
- Energie
- Fijn stof
Voor elk thema is een aantal punten te behalen. Wanneer een stal aan de eisen voldoet en er voldoende punten heeft, krijgt het een ontwerpcertificaat Maatlat Duurzame Veehouderij.
Bron: DLV Advies