Agrarisch ondernemers zullen met het veranderende klimaat vaker geconfronteerd worden met wateroverlast of watertekort. Een overschakeling op kringlooplandbouw moet zorgen voor een productiesysteem dat zuiniger omgaat met natuurlijke hulpbronnen en beter bestand is tegen extreem weer. Een beter waterbeheer is hier onderdeel van.
Waterproblemen zoals extreme droog of zware regenval zorgen voor uitdagingen voor agrarisch ondernemers. Boeren op de zandgronden in het oosten en zuiden van het land ondervinden met name hinder van extreme droogte. Daarnaast kan met name in de lagere delen een overvloedige regenval voor grote problemen zorgen. Een specifiek probleem is verzilting in de de kuststroken in het westen en noorden van het land, waardoor teelten soms onmogelijk worden. En in de laaggelegen veenweidegronden kan verdroging zorgen voor bodemdeling.
Bodembeheer
Door aanpassing in de bedrijfsvoering kun je als boer of tuinder zorgen voor een beter waterbeheer. Een goed bodembeheer is ook een belangrijk hulpmiddel. Door bodemverdichting te beperken en door het organisch stofgehalte in de bodem te verhogen kun je daarmee wateroverlast in nattere tijden beperken. En een bodem die meer vocht kan vasthouden, zorgt daardoor voor dat de schade in tijden van droogte beperkt wordt. Dat kan bijvoorbeeld door vaste rijpaden te gebruiken. En door minder mest of bestrijdingsmiddelen te gebruiken kun je een positieve bijdrage leveren aan de waterkwaliteit.
Veehouderij
Voor de veehouderij is water een belangrijke productiefactor. Een koe drinkt zo’n honderd liter water per dag, een varken 10% van zijn lichaamsgewicht. Daarvoor is het belangrijk dat je kunt beschikken over voldoende en goed drinkwater. Daarnaast is water nodig voor voedingsgewassen. Voor veehouders geldt wat dit betreft hetzelfde als voor akkerbouwers. Goed bodembeheer is essentieel.
Bron: Groen Kennisnet