Varkens hebben geen rol gespeeld bij de hevige corona-uitbraak in de Provincie Noord-Brabant, dit voorjaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, het Erasmus Medisch Centrum, de Gezondheidsdienst voor Dieren en het Amphia Ziekenhuis.
Het onderzoek is dan ook ingesteld na vermeende berichtgeving over een vermeend verband tussen het relatief grote aantal varkens in de regio Uden / Gemert-Bakel en het relatief grote aantal mensen dat in dit gebied besmet raakte met corona.
Relatie varkens en corona
Enkele politici en media hebben ook de vermeende relatie tussen varkens en humane coronabesmettingen ook breed gecommuniceerd. Dit was aanleiding de kwestie te onderzoeken. De conclusie van het onderzoek luidt. ‘Op basis van de bevindingen in dit onderzoek is geconcludeerd dat er geen aanwijzingen zijn voor spreiding van SARS-CoV-2 op varkensbedrijven in de regio rond Uden en Gemert-Bakel. Op grond van de huidige informatie is de rol van varkens aan de epidemie van SARS-CoV-2 bij de mens dan ook verwaarloosbaar geacht.’
Meten van antilichamen
In deze studie is daarom onderzocht of SARS-CoV-2 heeft geleid tot uitbraken in de varkensstapel. Door middel van het meten van antilichamen tegen SARS-CoV-2 bij varkens uit de regio Uden en ook Gemert-Bakel. De onderzoekers veronderstelden dat verschillende varkensbedrijven rond de gemeenten Uden en Gemert-Bakel zijn blootgesteld aan SARS-CoV-2 dat circuleert onder de humane bevolking .
Steekproeven in slachtproces
Van vleesvarkensbedrijven die leveren aan Nederlandse slachterijen is herhaaldelijk een steekproef genomen van vleesvarkens tijdens het slachtproces in de slachterij.
Minister Schouten stuurde het onderzoeksrapport op oudjaarsdag naar de Tweede Kamer.
Bron: POV