Vleesverwerker Vion gaat aan de slag met slimme camera’s om het cameratoezicht in slachthuizen te verbeteren. Met artificiële intelligentie zijn de camerabeelden in de slachthuizen geanalyseerd waardoor efficiënter opgetreden kan worden als het dierenwelzijn in het gedrang komt.
Aanvankelijk is de software in de filialen in Nederland en Duitsland geïnstalleerd. Daarna volgt België, als de recente overname van slachthuis Adriaens uit Zottegem tenminste wordt goedgekeurd.
Cameratoezicht slachthuizen
De afgelopen jaren hebben grote slachthuizen in Nederland cameratoezicht geïmplementeerd. Elke dag zijn er honderden uren aan videobeelden gegenereerd. Hoewel het huidige cameratoezicht kan helpen bij het identificeren van problemen in de omgang met dieren, zijn er beperkingen, luidt de conclusie van Vion. “In de praktijk bekijken slachthuizen een willekeurige en beperkte selectie van de vele uren videobeelden die elke dag zijn gemaakt. Als gevolg hiervan blijven de meeste videobeelden, en daarmee mogelijke welzijnsproblemen bij dieren, ongezien”, laat het in een persbericht weten.
Kunstmatige intelligentie
Om deze tekortkoming aan te pakken heeft Vion in samenwerking met de Nederlandse Dierenbescherming, Deloitte en Eyes On Animals een effectiever systeem voor cameratoezicht ontwikkeld en geïmplementeerd. De videosoftware maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te monitoren hoe er met dieren is omgegaan.
Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie. Videofragmenten die (mogelijk) afwijken van het protocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, zijn automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem. Deze videofragmenten zijn via het dashboard beschikbaar gesteld om te beoordelen. Hiermee zijn dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion in staat gesteld om op basis van de videofragmenten corrigerende maatregelen te nemen om dierenwelzijn te verbeteren.
Stress momenten in de aanvoer vermijden
Zo detecteert het slimme camerasysteem als een dier achterblijft bij het interne transport naar de slachterij; en wanneer er opstoppingen optreden. “Dit soort stressmomenten, die zich vooral voordoen bij de aankomst en het uitladen van de dieren, wil je vermijden”. Vertelt een woordvoerder van het bedrijf met vestigingen in Nederland en Duitsland.
Het slimme systeem is in beide landen uitgerold, maar zal op termijn ook naar België komen. Deze maand maakte Vion bekend dat het het runderslachthuis Adriaens uit Zottegem wil overnemen. “Deze overname is nu door de mededingingsautoriteit geanalyseerd”, vertelt de woordvoerder. De overname van de rundvleesactiviteiten van Adriaens in België moet zorgen voor een betere spreiding van de Vion-activiteiten voor de klanten in West-Europa.
Bron: VILT