De Wet tegen oneerlijke handelspraktijken in de land- en tuinbouw is als hamerstuk door de Tweede Kamer aangenomen. Dit houdt in dat er vanuit de Tweede Kamer geen wijzigingsvoorstellen waren.
LTO Nederland voorzitter Sjaak van der Tak. ‘LTO heeft zich in Brussel al jaren ingezet om de wet op Europees niveau voor te bereiden. Mooi dat dit nu ook is vastgelegd in Nederlandse wetgeving. Met deze wet versterken we de positie van de boer, kweker en teler binnen de voedsel- en groenketen’.
Bescherming voor de boer
De wet die op Europees niveau geldt, moet bescherming bieden tegen overschrijding van de betalingstermijn van maximaal 30 dagen voor verse producten en 60 dagen voor houdbare producten, het eenzijdig annuleren van bestellingen op korte termijn en het eenzijdig wijzigen van eerder overeengekomen leveringsvoorwaarden. Belangrijk is om te beseffen dat pas als boeren en tuinders, en hun coöperaties, straks ook inderdaad klachten gaan indienen bij dit soort praktijken, er ook actie komt. Zonder aangemelde klachten, verandert er niets!
Onderhandelingspositie
Daarnaast benadrukt LTO dat de wet zich beperkt tot de onderhandelingspositie van de boer en tuinder. Het geeft geen garantie voor een kostendekkende “eerlijke” prijs voor de ondernemer. Hiervoor zijn meer stappen nodig, bijvoorbeeld met de Wet op Duurzaamheidsinitiatieven en verbetering van marktinformatie. LTO blijft hier komend jaar hard aan trekken.
Bron: LTO Nederland