De Groene Weg, de Nederlandse producent van biologisch vlees, wil ook vraaggestuurde biologische ketens in Duitsland opzetten. De plannen hebben ze gepresenteerd op de digitale Biofach, de internationale beurs voor biologische levensmiddelen in Neurenberg.
Biologisch varkensvlees booming business in Duitsland
De Duitse markt voor biologische vleesproducten groeit explosief. De verkoop van biologisch varkens steeg vorig jaar met 48,9 procent ten opzichte van het jaar daarvoor tot 11.534 ton; wat daardoor goed is voor een marktaandeel van 2 procent. Om te kunnen voldoen aan de vraag in Duitsland worden er al grote hoeveelheden biologisch vlees uit Nederland en Denemarken geïmporteerd.
De Groene weg in Nederland
De Groene Weg, zelfstandige dochteronderneming van Vion Food Group, heeft in Nederland een marktaandeel van 75 procent. Momenteel leveren ongeveer 110 varkenshouders gemiddeld 2.300 biovarkens per week. Met de contracten van onbepaalde duur is de leveringsplicht van de varkenshouders vastgelegd; die op hun beurt kunnen vertrouwen op de afnameplicht van De Groene Weg.
Concept in Duitsland
Het concept wil de Vion-dochter nu ook bij Duitse boeren promoten; zodat er op middellange termijn vergelijkbare toeleveringsketens in Duitsland opgezet kunnen worden. De ervaring in Nederland leert dat de omschakeling van conventionele varkenshouderij naar een biologische houderij gemiddeld twee tot drie jaar duurt.
Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf. Het hele artikel lezen?