De concurrentiepositie in de varkenshouderij staat nog steeds onder druk. Volgens de meest recente InterPIG-vergelijking scoort Nederland 7 tot 17 cent per kilogram vlees slechter dan de omringende landen. Een deel van die kosten is bekend: duurdere arbeid, hogere huisvestingskosten, hogere mestafzetkosten. Maar ook de voerkosten liggen in Nederland een stukje hoger dan in omringende landen. Met 90 cent per kilogram op de totale kosten van 1,57 euro beslaat bijna 60 procent van de kosten uit voergerelateerde kosten.
16 cent per kilogram winst te behalen
Dat Nederlandse boeren de concurrentie aankunnen zit hem met name in vakmanschap, efficiëntie en – eerlijk is eerlijk – vaak ook wat goedkopere arbeid als gevolg van veel onbetaalde uurtjes. Maar toch zijn er op het voerstuk nog wel voordelen te halen. Uit onderzoek van Wageningen UR – in nauwe samenwerking met Mijnvoer.nl – blijkt dat er nog een winst van 16 cent per kilogram te halen valt door onafhankelijk voeradvies in te winnen. Trek je dat door naar de InterPIG-vergelijking, dan zou Nederland plots weer koploper zijn in de kostprijscompetitie. De kostprijsvoordelen worden grotendeels bij de biggenopfok gerealiseerd. Dat wil echter niet zeggen dat deze opbrengsten bij gescheiden vermeerdering en vleesvarkensproductie ook daadwerkelijk gedeeld worden.
Nederlandse varkenshouder behaalt profijt met goede inkoopstrategie
Desalniettemin geeft het onderzoek wel aan dat er in het voerstuk nog winst gehaald kan worden. Zeker in het afgelopen jaar was de voermarkt uitzonderlijk woelig. Recordprijzen werden aangetikt voor soja, mais en tarwe in januari en februari. En ook de verwachtingen voor komend jaar zijn niet heel best, zo blijkt uit de focus van deze maand. De markt is volledig uit het lood geslagen, omdat China zich geheel onverwacht op de wereldmarkt ging roeren. Zo blijkt maar weer: geopolitieke spelletjes zijn een veel grotere bedreiging voor de wereldwijde voedselvoorziening dan het klimaat. Wie in het afgelopen jaar de juiste inkoopmomenten koos, kon een plus realiseren oplopend tot 10-15 euro per afgeleverd varken. In theorie weliswaar, want je slaat er ook weleens naast. Toch geeft het wel aan dat op deze volatiele grondstoffenmarkt en met de schaal van de gemiddelde Nederlandse varkenshouder een mooi jaarinkomen te verdienen valt met een strategie op de inkoop. Stel u daarom eens de vraag: ‘hoe is mijn inkooppositie eigenlijk?’
Dit artikel is afkomstig uit het vakblad Varkensbedrijf.
Geschreven door Rob van Ginneken.
Hoofdredacteur Varkensbedrijf