Berigheidsdetectie is het proces waarbij bepaald wordt of een zeug ontvankelijk is voor de beer. De brede acceptatie van kunstmatige inseminatie in de varkensindustrie verlegt de verantwoordelijkheid voor een correcte detectie van de beer naar de varkenshouder. Goede voortplantingsresultaten zijn daarom meer dan ooit afhankelijk van het correct bepalen wanneer elke zeug berig is en geïnsemineerd dient te worden.
Berigheidsdetectie is één van de belangrijkste taken op de varkenshouderij. Het niet detecteren van berige zeugen en gelten, of fouten bij de detectie zijn de twee belangrijkste oorzaken van slechte prestaties op vlak van vruchtbaarheid. Berigheidsdetectie meer betrouwbaar maken vermindert daarom het risico op verliesdagen en laat de bepaling van het optimale inseminatietijdstip makkelijker toe. Met name het begin van de berigheid is belangrijk, omdat dit bepaalt wanneer de inseminatie het best wordt uitgevoerd. Dit kan zeker een probleem vormen bij zeugen met een korte of langdurige berigheid. Het spreekt voor zich dat de beste vruchtbaarheidsresultaten maar verkregen kunnen worden door inseminatie op het beste tijdstip. Daarenboven is inseminatie op het beste tijdstip ook belangrijk om urogenitale infecties te vermijden.
Uit recent onderzoek is gebleken dat er 3 feromonen nodig zijn om een maximale berigheidsexpressie op te wekken bij de zeug, namelijk androstenol, androstenone en de recent ontdekte quinoline. Bovendien werd aangetoond dat deze 3 feromonen synergetisch werken voor een maximale berigheidsexpressie bij zeugen tijdens de bronst.
BOARBETTER is het enige product op de markt dat de synthetische analogen van deze 3 feromonen combineert.
Meer informatie kan u vinden op onze website: www.BOARBETTER.com/nl of bij uw dierenarts.