Als u de afgelopen jaren SDE-subsidie heeft aangevraagd, ontvangt u een voorschot voor het opwekken van groene stroom. Door de huidige stijging van de energieprijzen moet u mogelijk een deel van dit voorschot aan het eind van het jaar terugbetalen.
Daling van de SDE-subsidie
Veel projecten die gefinancierd worden met SDE-subsidie hebben een looptijd van vijftien jaar. Een lange periode waarin veel kan gebeuren, zoals een stijging van energieprijzen. De hoogte van de subsidie die u als ondernemer krijgt vanuit de regeling is gekoppeld aan de gemiddelde marktwaarde van energie. Dit wordt ook wel omschreven als de opbrengst van de door u geproduceerde elektriciteit. Wanneer de marktwaarde van deze energie stijgt, daalt de door u te ontvangen SDE-subsidie.
Terugbetalen van het voorschot
Wanneer u een SDE-lopend project heeft, ontvangt u maandelijks een voorschot op uw uitkering. De hoogte van dit voorschot is afhankelijk van uw opwek-geschiedenis en de beweging in de energiemarkt. Het ziet ernaar uit dat in 2021 de energieprijs dermate zal stijgen dat de voorspellingen niet meer kloppen. Het gevolg hiervan is dat u een te hoog voorschot ontvangt en dit moet terugbetalen.
RVO informeert u in november of u een deel van uw voorschot moet terugbetalen voor uw lopende SDE-project. Wanneer de energieprijzen verder blijven stijgen, kan dit ook gevolgen hebben voor eventuele nieuwe projecten.
Wat is de SDE-subsidie?
Bij de investering in duurzame energie kunt u in beginsel ook in aanmerking komen voor de SDE-subsidieregeling. Ook deze regeling stimuleert de duurzame energieproductie. De regeling kent een openstelling in het voorjaar en in het najaar. In beide periodes maar voor een beperkte tijd. Buiten de openstellingsperiode kan de subsidie niet worden aangevraagd. Controleer dus van te voren goed op de website van RVO wat de laatste dag is waarop het verzoek kan worden ingediend.
Bron: Subsidie Focus