De winkelprijs voor varkensvlees is niet van zijn plaats en staat in juli op 115 punten. De af-boerderijprijs en industrieprijs daarentegen staan de laatste maanden behoorlijk onder druk. De af-boerderijprijs is tussen mei en juli met 9 punten (7 procent) gedaald naar 122 punten; de industrieprijs daalde zelfs met 11 punten (9 procent) naar 106 punten, en de daling gaat nog door. Naar verwachting zal de consumentenprijs de daling volgen.
Ontwikkeling varkensprijs
De prijsontwikkeling houdt verband met de Chinese varkensproductie, die herstellend is van de Afrikaanse varkenspest (AVP). Verder heeft China de grenzen dichtgedaan voor varkensvlees uit Duitsland waar ook AVP is gesignaleerd. Tot voor kort was export vanuit Duitsland naar China mogelijk, of via enkele Spaanse slachterijen. Producenten moeten nu dus vlees afzetten op een verzadigde Europese markt. Prijzen op de wereldmarkt zijn op zichzelf genomen niet slecht, maar Europese exporteurs profiteren daar weinig van door beperkte afzetvolumes.
De biggenprijs
De af-boerderijprijs en de industrieprijs bewegen met elkaar mee. De biggenprijs is in de regel een goede indicator voor de verwachtingen voor de winstgevendheid in de vleesvarkenshouderij in de komende maanden. Deze biggenprijs is recent in een vrije val gekomen, doordat biggenafnemers aarzelen met biggen opleggen: enerzijds vanwege duur voer en anderzijds tegenvallende opbrengstprijzen voor vleesvarkens.
Ook het zomerseizoen (barbecue) valt tegen, waardoor de seizoensmatige opleving van de vraag lager ligt dan verwacht. Daar staat tegenover dat de horeca wel weer meer afzetruimte biedt dan voorheen, door ruimere openingstijden.
Wat betaalt de consument voor varkensvlees?
De winkelprijs voor varkensvlees volgt het patroon van de industrieprijs in de regel met vertraging. De index van de winkelprijzen staat nu nog onveranderd op 114 punten. Het is afwachten wanneer de verkoopprijzen zullen gaan dalen. Gezien het hogere prijsniveau gaat het dan om een prijscorrectie in de orde van enkele procentpunten.
Bron: Agrimatie