‘Waarom hebben wij in ons voedselsysteem geen plaats voor insecten, terwijl zij in het voedselsysteem in de natuur een belangrijke rol innemen?’ Die vraag stelden specialisten van Coppens Diervoeding zich zo’n vijftien jaar geleden. Bij de Masterclass Ondernemerschap in de Insectenketen ging algemeen directeur Hendrik de Vor hierop in.
“Kippen en varkens zijn van nature bosdieren. Insecten zijn onderdeel van hun oerdieet. Ze wroeten en zoeken en scharrelen naar zaden en larven. Daar moet dus iets goeds in zitten”, vertelt De Vor. Dit is één van de redenen dat Coppens al meer dan tien jaar actief is in het gebruik van insectenolie en in onderzoek naar gebruik van insecteneiwit. Een andere reden hiervoor is dat gebruik van insecten bijdraagt aan een stuk duurzaamheid en circulariteit in de veehouderij.
Insectenolie en insecteneiwit
Coppens Diervoeding verwerkt al sinds 2015 insectenolie in voeders. Hiervoor werkt Coppens nauw samen met insectenproducent Protix. Sinds ongeveer een half jaar is het gebruik van insecteneiwit toegestaan in diervoeders. Volgens De Vor lenen insecten zich uitstekend voor verwerking in diervoeders. “Er zijn heel mooie producten van te maken. De vetten en oliën hebben een prachtig vetzuurpatroon. De eiwitten hebben een heel mooi aminozuurpatroon”, vertelt hij.
‘Niet alleen naar kostprijs kijken’
Kostprijstechnisch is gebruik van insecten in diervoeders nog lastig, stelt De Vor. “Het moet tegen een bepaalde kostprijs, maar vanuit de retail is er niet of nauwelijks een plus te koppelen aan het feit dat dieren gevoerd zijn met insectenproducten. Het zou mooi zijn als we hier nog een impuls aan zouden kunnen geven.” Volgens de diervoederproducent is kostprijs echter niet de enige drijfveer om insectenproducten te gebruiken. Ook het lokale aspect speelt een rol. “Het is toch mooi dat wij als diervoederproducent een grondstof in Brabant kopen in plaats van uit Brazilië, Argentinië of Maleisië?” stelt hij.
Potentie groot
De Vor ziet op de langere termijn veel mogelijkheden voor toepassen van insecten voor de diervoeding. “Kijk bijvoorbeeld naar het aantal huisdieren in de Verenigde Staten. Die eten net zoveel vlees als alle Fransen bij elkaar. Als je dit zou vervangen door insectenproducten, dan praat je over vijf miljard kilogram. Per jaar wordt er 160 miljard kilo vis in de wereld geconsumeerd. Als daarvan de helft kweek is met een voederconversie van één, en je vervangt tien procent van het voer door insecten, dan heb je het over acht miljard kilogram. Enorme potentie dus, die we goed kunnen gebruiken in de stap naar een meer circulaire wereld. We hebben in vijftien jaar al de nodige stappen gezet. Maar als we weer vijftien jaar verder zijn, hebben we hier weer hele grote stappen in gemaakt”, voorspelt hij.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Martin de Vries