De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onrust op de markt voor diervoeders. Nevedi roept op voerbestellingen in lijn te houden met het normale patroon. Voerleveranciers hebben de intentie uitgesproken elkaar te helpen bij tekorten. Biologische varkens- en pluimveehouders willen graag gangbare producten terug in het voer.
‘Veehouders vrezen vanwege de oorlog in Oekraïne voor tekorten aan veevoer en beginnen voorraden aan te leggen’, vertelt een woordvoerder van voerleverancier De Heus vrijdag 25 maart in het Financieel Dagblad (FD). ‘Hierdoor ontstaat een piekbelasting’.
Ook ForFarmers meldt in het FD dat veehouders extra inkopen en geeft aan terughoudend te zijn bij het leveren van extra voorraden. ‘Voorraadjes aanleggen kan leiden tot meer verstoringen in de keten.’ Bij ongebruikelijk grote bestellingen gaat de voerleverancier in gesprek met de veehouder om hem op andere gedachten te brengen.
‘Voer voldoende’
ForFarmers en De Heus stellen in het artikel dat er voldoende voer is. Dat is belangrijk, want alternatieven zijn voorlopig nog schaars. Voor een schip met graan of soja uit Noord- of Zuid-Amerika in Europa arriveert, ben je al snel anderhalve maand verder.
Om te voorkomen dat veehouders achter het net vissen roept voorzitter Henk Flipsen van Nevedi, de brancheorganisatie van veevoerleveranciers, op voerbestellingen bij voorkeur in lijn te houden met het normale patroon. Nevedi-leden hebben de intentie uitgesproken elkaar te helpen bij tekorten. Als een voerleverancier tekorten heeft, springt een andere leverancier bij, zo is besproken.
Biologische sector
Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw, wil vanwege schaarste op de markt voor biologische voeders een uitzondering op de Europese wetgeving. Het rantsoen van biologisch gehouden dieren is nu honderd procent biologisch. Tot en met vorig jaar mocht vijf procent van het voer bestaan uit gangbare grondstoffen. Bionext heeft minister Staghouwer van LNV nu gevraagd in Brussel aan de slag te gaan om voor eenmagige (varkens en kippen) landbouwhuisdieren tenminste vijf procent gangbare grondstoffen af te dwingen.
Oekraïne is een belangrijke leverancier van biologische grondstoffen. Biologische zonnebloemzaadschilfers, graan en mais zijn voor een groot deel afkomstig uit het land dat op dit moment ernstig te lijden heeft van de oorlog. Van alle biologische mais, tarwe, koolzaad en raapzaad dat van buiten de EU komt, is 90 procent afkomstig uit Oekraïne.
Tekst: Gerben Hofman