Maandagmiddag 11 april j.l. heeft het Gelders Landbouw Collectief (LC) een brandbrief over het stikstofbeleid van het kabinet overhandigd aan de gedeputeerde, de heer Peter Drenth. Daarna zijn de punten uit de brief besproken in een gezamenlijk overleg. De zorgen vanuit de landbouw zijn groot; het perspectief voor de landbouw ontbreekt op dit moment. Dit zet het stikstofoverleg van het Landbouw Collectief met de provincie onder druk.
Het is hoog tijd voor zinvol beleid gebaseerd op gedegen gebiedsanalyses, met innovatie als volwaardige optie. Belangrijkste elementen uit de brief van het Landbouwcollectief zijn een gedegen monitoring van de natuur, stoppen met een rigide toepassing van de Kritische Depositie Waarde (KDW), een snelle oplossing voor de PAS-melders en andere knelgevallen en perspectief voor de agrarische sector. Behoud van voldoende landbouwgrond speelt hierin een essentiële rol.
Is er voldoende ruimte?
Vooralsnog lijken er echter (te) weinig mogelijkheden voor de provincie om substantieel af te wijken van het Rijksbeleid. Gedeputeerde Drenth maakt zich sterk voor een eigen Gelderse aanpak. Die aanpak lijkt niet heel ver bij die van het Landbouwcollectief vandaan te liggen. Vraag blijft echter of het Rijk die ruimte voldoende biedt. Het LC steunt de provincie in haar wens om tot afspraken te komen met de Rijksoverheid over meer perspectief voor de landbouw en werkbare kaders zoals omschreven in de brandbrief.
Aanknopingspunten om met elkaar in gesprek te gaan
Zowel Provincie als het Landbouwcollectief zien vooralsnog aanknopingspunten om met elkaar het gesprek hierover door te zetten. Er moet snel duidelijkheid komen over welke ruimte de provincie heeft/krijgt van Den Haag. Ook de resultaten van het debat in de Tweede Kamer zijn daarbij van belang. Ontbreekt het ook na het vervolggesprek aan voldoende perspectief, dan zal de landbouw haar deelname aan de gebiedstafels (GGA’s) in Gelderland opschorten.
Bron: POV