Gisteren diende de Tweede Kamer totaal 28 moties in om de stikstofaanpak van het kabinet bij te sturen. LTO heeft afgelopen weken intensief contact gehad met de fracties om het perspectief voor de boeren en tuinders te onderstrepen. Dat leverde resultaat op. Verschillende fracties hadden hier al bij de debatten op ingezet en het kwam ook terug in de ingediende moties.
Afgelopen weken debatteerde de Tweede Kamer over de stikstofaanpak van het kabinet. In voorbereiding op het debat pleitte LTO voor meer landbouwperspectief, het aantrekkelijker maken van de stoppersregeling met aandacht voor de blijvers, legalisering van de PAS-melders en interimmers, en minder focus op de kritische depositiewaarde (KDW) als graadmeter van een gunstige staat van instandhouding van natuur.
Resultaat
Vanuit de coalitiepartijen kwamen goede moties om 2022 geen verloren jaar te laten zijn met de stikstofaanpak. Dat kwam terug in de motie voor een aantrekkelijkere stoppersregeling en de behaalde emissiereductie in te zetten voor legalisering van de PAS-melders. Ook de SGP diende een goede motie in voor legalisering van de duizenden gedupeerde agrarische ondernemers. Daarnaast kwam er vanuit de coalitiepartijen en SGP de motie om verder te kijken dan de KDW-norm.
Provinciaal stikstofbudget ontschotten
LTO vraagt al langer om meer budget van het stikstoffonds in te zetten voor innovaties op het boerenerf, in plaats van vooral opkoop van bedrijven. Het zou goed zijn als provincies de vrijheid krijgen om als bestuurslaag zelf de verdeling te maken in de middelen; zoals Overijssel vorige week opperde. Zowel BBB als SGP dienden hier moties voor in, waarbij er verwarring kwam vanuit de ministers over het oordeel van de laatste motie.
Verder
De moties die door alle coalitiepartijen zijn ingediend, zijn bij voorbaat voorzien van een meerderheid. Van de andere voorstellen is die uitkomst er nog niet. Ook zijn er die avond zorgelijke moties ingediend die niet bijdragen bij aan toekomstperspectief en vertrouwen van boeren en tuinders. Zo wil de PvdD met een motie de veestapel versneld verkleinen en de glastuinbouw afbouwen, en wil GroenLinks de sierteelt in glastuinbouw verbieden. LTO zal de komende week in gesprek gaan met de Tweede Kamer om het standpunt bij de verschillende moties over te dragen. Dinsdag worden de stemmingen verwacht.
Bron: LTO Nederland