De winnaar van de Agroscoopbokaal Biologisch 2022 is bekend. Reudink kent de prijs toe aan Maatschap Boerrigter Bio, het biologische varkensbedrijf van de jonge ondernemer Gideon Boerrigter (21) en zijn familie. Zij realiseren een topresultaat bij de biologische vleesvarkens dankzij een efficiënte voerbenutting met oog voor een duurzame bedrijfsvoering.
In Kerkenveld (Drenthe) staat het biologische varkensbedrijf met 85 fokzeugen en 780 vleesvarkens. “Gideon is de echte boer”, aldus zijn moeder Frieda. “Toen mijn man André overleed zette Gideon, toen nog maar 18, de stap van student naar varkenshouder. Hij heeft passie voor de biologische varkenshouderij en weet ondanks zijn jonge leeftijd exact waar hij het over heeft.” Er is veel steun vanuit de familie. “Het vertrouwen van Reudink en ook andere partners heeft ons zo ver gebracht”, vult Gideon aan.
Topresultaat vleesvarkens
Er worden geen biggen verkocht. Samen met Topigs bepaalt Gideon de optimale genetica. Uniek is dat hij de beren niet castreert. “Het is afhankelijk van de keten waarin je produceert of dit mogelijk is, maar dit draagt wel degelijk bij aan de goede resultaten op ons bedrijf”, stelt hij. Het bedrijf kenmerkt zich door een scherpe voederconversie van 2,45. De vleesvarkens groeien gemiddeld ongeveer 900 gram per dag. Al het voer komt van Reudink. Dankzij de goede gezondheid en minimale speendip groeien de biggen en vleesvarkens heel goed door. De vleesvarkens worden geleverd aan Best Star Meat.
Duurzame bedrijfsvoering door efficiënte voerbenutting
Bennie Rupert, biologisch varkensspecialist bij Reudink, ziet in Maatschap Boerrigter Bio dé terechte winnaar: “Gideon heeft als jonge ondernemer laten zien dat hij in staat is om uitstekende resultaten te boeken. Hij heeft veel aandacht voor diergezondheid, hygiëne en genetica. Dit zorgt voor de gewenste progressie en indrukwekkende resultaten bij de vleesvarkens over het afgelopen jaar. Een hoge gemiddelde groei én een voederconversie die circa 15 procent beter is dan het gemiddelde, zijn daarvan het bewijs. Gecombineerd met de lokale mestafzet resulteert dit in een duurzame bedrijfsvoering.”
Bron: Reudink