Het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek meldt dat van de ongeveer 50,4 miljoen vleesvarkens die in 2021 in de Duitse slachthuizen zijn geslacht, 114.500 dieren niet geschikt zijn gebleken voor menselijke consumptie.
Dit komt neer op ongeveer 0,2 procent van de geslacht en onderzochte vleesvarkens. Het aantal dieren dat ongeschikt bleek voor consumptie bleef daarmee gelijk aan 2020.
Redenen voor afkeuring
Met 36,2 procent was de belangrijkste reden voor de verklaring van ongeschiktheid bij vleesvarkens het vaststellen van meerdere abcessen. 14,7 procent van de vleesvarkens is afgekeurd op organoleptische afwijkingen. Dit zijn afwijkingen in geur, consistentie of kleur. Algemene ziekten zorgden voor 12,3 procent van de afkeuringen.
Orgaanonderzoek
Uit het officiële onderzoek van de organen in 2021 bleek dat bij ongeveer 5,4 procent van de geslachte vleesvarkens in Duitsland aantastingen aan de longen zijn waargenomen. In 2020 was dit 5,7 procent en in 2019 was dit 6,6 procent. Het onderzoek naar de levers liet een tegengestelde trend zien. In 2021 is bij 10,4 procent van de slachtvarkens een aantasting aan de lever gevonden. Hiermee is dit percentage gedaald van 9,8 procent in 2020 en 9,3 procent in 2019.
Bron: Destatis