Het is ruim een week geleden dat Afrikaanse Varkenspest werd geconstateerd op een bedrijf in Nedersaksen, vlakbij de Nederlandse grens. Op dezelfde dag is ook AVP geconstateerd bij een vleesvarkensbedrijf in Brandenburg.
Besmette wilde zwijnen
Op diezelfde dag werd ook AVP geconstateerd bij een vleesvarkensbedrijf met ongeveer 1.300 dieren in het district Uckermark in Brandenburg. Dit vleesvarkensbedrijf ligt vlakbij de Poolse grens en in een gebied met besmette wilde zwijnen.
Vragen over AVP
POV heeft afgelopen week nauw contact gehad met LNV, verschillende ketenpartijen en vertegenwoordigers van erfbetreders om de vinger aan de pols te houden. Ook met regionaal fauna bestuur van LTO. Verder zijn er afgelopen week verschillende vragen binnengekomen bij de POV.
AVP herkennen
Eén van de vragen is bijvoorbeeld hoe AVP te herkennen? Op de website van de POV is daarover het volgende te lezen: De eerste verschijnselen ontstaan ongeveer vier dagen na infectie. De eerste verschijnselen die zichtbaar zijn, zijn hoge koorts, lusteloosheid en verliezen van eetlust. Later in het ziekteproces kunnen de volgende symptomen gezien worden: hoesten, (bloederige) diarree, blauwverkleuring van de huid, neurologische verschijnselen en uitval. Zeugen kunnen ten gevolge van de infectie aborteren. AVP is een ziekte die langzaam verspreidt, daarom is het belangrijk zeer alert te zijn op symptomen, óók als het nog maar om enkele dieren gaat.
Waar moet je op letten
- Hoge koorts, vaak meer dan 41 graden.
- Verminderde tot géén voeropname.
- Activiteit, dieren zijn sloom, weinig activiteit.
- Acute sterfte.
Nog meer vragen en antwoorden zijn te lezen op de website van de POV.