Het bedrijf Metex Nøøvistago is lang niet de enige met een bijzondere interesse in de werking van functionele aminozuren. Ook een team wetenschappers van de Canadese University of Saskatchewan verdiept zich tegenwoordig in de materie. In eerdere studies konden ze al aantonen dat functionele aminozuren de groeiprestaties verbeteren en daarnaast nog zorgen voor een verbeterde weerstand tegen salmonella. Recent gingen ze op zoek naar de link tussen functionele aminozuren en de activiteit van alkalische fosfatase in de darmen.
Alkalische fosfatase is een enzym dat door het lichaam wordt aangemaakt. Het is onder meer aanwezig in de lever, het bloed en de darmen. De precieze functie van alkalische fosfatase is nog niet bekend, maar er wordt aangenomen dat het een rol speelt in het immuunsysteem en ook ontstekingsremmend werkt. Te hoge of te lage concentraties van het eiwit zijn gelinkt aan diverse gezondheidsproblemen.
In deze studie wilde men nagaan of functionele aminozuren een effect hebben op alkalische fosfatase in de darmen van gespeende biggen met een salmonella-infectie. Ook werd nagegaan of de periode waarin de aminozuren worden aangeboden, van belang is.
Er werden twee experimenten opgezet met telkens 32 gespeende biggen. In de eerste proef kregen de dieren een voeder met een laag of hoog eiwitgehalte, al dan niet in combinatie met normaal of verhoogd niveau van aminozuren. Bij het tweede experiment lag de focus op de periode waarin de aminozuren werden aangeboden. De dieren in beide proeven kregen een inenting om hen te besmetten met salmonella van het type typhimurium. Vervolgens werd de alkalische fosfatase in de darmen gemeten.
In het algemeen daalde het niveau van alkalische fosfatase in de darmen na de salmonellabesmetting. Varkens die extra aminozuren kregen, hadden meer fosfatase in de kronkeldarm. Dit kon dan weer gelinkt worden aan een hogere dagelijkse voeropname. Een verhoogd gehalte aan functionele aminozuren leverde dus positieve resultaten op. De periode waarin de aminozuren werden aangeboden, bleek ten slotte geen effect te hebben.
Samenstelling: Maarten Ceyssens
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?