In de eerste zes maanden van 2022 werden negen varkenshouderijen verkocht. Over geheel 2022 zal het aantal verkopen hoogstwaarschijnlijk iets hoger komen te liggen dan in 2021. Het aantal te koop staande varkenshouderijen daalde tot 30, het laagste niveau in de historie.
Tegelijkertijd nam het aantal aanmeldingen van nieuw te koop staande bedrijven hard af. Hiermee lijkt de sector vooruit te lopen op aanstaande opkoop- en beëindigingsregelingen voor de veehouderij. Dit blijkt uit het rapport ‘Vastgoedmarkt in beeld Agrarisch & Landelijk’ van de NVM door NVM-makelaars.
Opkoopregeling
Als gevolg van deelname aan de aangekondigde overheidsregeling voor de opkoop en beëindiging van veehouderijlocaties voor de reductie van stikstofdepositie op natuurgebieden, zal het aantal varkenshouderijen in Nederland naar verwachting verder afnemen. Deze regeling heeft in concept ter inzage gelegen in mei en wordt naar verwachting later in 2022 definitief open gesteld. Melkvee-,
pluimvee en varkenshouders krijgen in deze regeling 100 procent van de vervangingswaarde van hun stallen vergoed en 100 procent van de marktwaarde van de productierechten.
Perspectief agrarische sector
De sterk gestegen energie- en voerprijzen zetten flinke druk op de agrarische sector. Ook de stikstofdiscussie werd overal in de sector gevoeld. Het perspectief voor de agrarische sector, ook in vorige week gepresenteerde miljoenennota, is onduidelijk. Dat knelt en houdt ondernemingsbeslissingen tegen. Het kabinet wil komen tot een toekomstbestendige duurzame landbouw en een waardevol landelijk gebied. Dat is een gezond uitgangspunt en het is essentieel voor het businessmodel van de boer en tuinder.”
Volgens Jos Ebbers, vakgroepvoorzitter NMV Agrarisch & Landelijk valt op dat er weinig wordt ingezet op innovatie en aanpassingen in de bedrijfsvoering, terwijl er veel oplossingen voorhanden zijn. “De Nederlandse agrarische sector is toonaangevend. Dat kan niet zonder innovatie. De sectoren willen daarbij weten waar ze aan toe zijn. Ze hopen dat de aanbevelingen van de heer Remkes daarin duidelijkheid én structureel ondernemingsruimte scheppen. Een nijpend en niet te negeren pijnpunt zijn de extreme energiekosten voor de glastuinbouw. Dat bedreigt de continuïteit”.
Bron: NVM