De energiekosten in de land- en tuinbouw lopen hevig op en zijn voor veel ondernemers inmiddels onbetaalbaar geworden. Steeds vaker moeten drastische maatregelen zijn genomen of zijn ondernemers zelfs gedwongen hun activiteiten te staken.
Een groot aantal signalen van ondernemers en een inventarisatie in de verschillende land- en tuinbouwsectoren laten zien dat de problemen fors zijn en dat snel actie nodig is. Deze week is de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangekondigd, die enig perspectief geeft op ondersteuning, maar de voorwaarden en toegankelijkheid zijn nog onzeker. LTO Nederland is en blijft actief met de overheid in gesprek om energiecompensatie zo passend mogelijk te krijgen voor boeren en tuinders.
Compensatieregeling energiekosten
Vlak voor Prinsjesdag heeft LTO Nederland in directe gesprekken met het kabinet op tafel gelegd dat er snel maatregelen voor het bedrijfsleven moeten zijn genomen. Het Ministerie van EZK heeft, onder druk van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland, daarom deze week de hoofdlijnen van de regeling (TEK) bekend gemaakt. Hiermee komt er een subsidie voor een deel van de hoge energiekosten gerelateerd aan de omzet voor het energie-intensief MKB.
De regeling is door RVO uitgevoerd. De openstelling is gepland per 1 april 2023 en compenseert de laatste maanden van 2022 en heel 2023. Onzeker is nog wat onder ‘energie-intensief’ wordt verstaan en wat de definitie van ‘MKB’ is. LTO Nederland vindt de openstelling per 1 april 2023 veel te laat. Het is noodzakelijk dat er sneller ondersteuning komt.
Land- en tuinbouw toegang tot regeling?
LTO Nederland gaat er vanuit dat ondernemers in de land- en tuinbouw toegang krijgen tot deze regeling. Veel boeren en tuinders hebben de energiecompensatie namelijk keihard nodig om te voorkomen dat bedrijven omvallen. De hoge energieprijzen zijn voor veel ondernemers een groot probleem geworden. Ze kunnen niet of nauwelijks doorberekend zijn in de opbrengstprijzen. De signalen komen uit bijna alle sectoren: kosten voor verwarming, bewaren, elektriciteit en transport schieten omhoog.
Van fruittelers, opfokbedrijven, varkenshouders, pluimveehouders, akkerbouwers tot bedrijven in de multifunctionele landbouw. Veel ondernemers geven aan de rekeningen niet meer te kunnen betalen, ondanks allerlei besparingsmaatregelen. Daarom zijn ze genoodzaakt forse maatregelen te nemen zoals afschaling van de productie of zelfs (tijdelijk) stoppen. LTO Nederland is daarom op alle niveaus bij de overheid in gesprek over een bruikbaar compensatiepakket.
Bron: LTO Nederland