In 1998 werd de Wet Herstructurering Varkenshouderrij (WHV) ingevoerd. Namens ZLTO, LLTB en LTO Noord is LTO Nederland daartegen een juridische procedure gestart om de overheid aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.
Inmiddels loopt de procedure dus bijna 25 jaar. De kans dat via een algemene uitspraak varkenshouders nog schade op de overheid kunnen verhalen lijkt minimaal. Op basis daarvan is door LTO Nederland besloten om als LLTB/ZLTO/LTO Noord geen actieve gezamenlijke inspanningen meer te doen. De procedure wordt daarmee slapend wat voor individuele varkenshouders de mogelijkheid open houdt om zelf verder te procederen.
Verjaringstermijn
Leden varkenshouders hebben sinds 2003 iedere vijf jaar de verjaringstermijn kunnen stuiten door het sturen van een aangetekende brief. Daarmee bleef men aangesloten bij de juridische procedure van LTO Nederland. Om de verjaring te stuiten werden via ZLTO, LLTB en LTO Noord voorbeeldbrieven met invulinstructie beschikbaar gesteld. In 2023 is een nieuwe termijn van vijf jaar verstreken en is opnieuw stuiting aan de orde.
Alle leden varkenshouders van ZLTO, LLTB en LTO Noord krijgen een mail met alle informatie, voorbeeldbrief en instructie. Daarmee kan de verjaring begin 2023 opnieuw worden gestuit. Mocht men verjaring in 2028 en verder willen stuiten, dan moet men daartoe zelf het initiatief nemen.
Oproep
Kent u nog oud-leden varkenshouders? Informeer hen dan zodat ook zij tijdig de verjaring kunnen stuiten. En informeer hen ook over de nieuwe ontwikkelingen. Stuur gerust de informatie door.
Wanneer er vragen zijn over de aansprakelijkheidsstelling en de verjaring neem dan contact op met de LTO Noord Informatielijn.
Bron: LTO Noord