De consumentenprijs voor varkensvlees is in september uitgekomen op 132 punten, gelijk aan het niveau in juli, maar een forse toename ten opzichte van de 116 punten in januari 2022. De industrieprijs is sinds juli met 1 procent gestegen naar 141 punten, terwijl de af-boerderijprijs met 12 procent steeg naar 161 punten. De stijgingen hangen samen met duurder voer en energie.
Prijsontwikkeling in de winkel
De consumentenprijs lag in het verleden vrij constant rond de 100 punten. Sinds 2019 is daar echter verandering in gekomen. In de tweede helft van 2019 steeg het niveau naar gemiddeld 111 punten, en in 2020 door naar gemiddeld 116 punten. Dat was een reactie op de sterke vraag naar varkensvlees vanuit China, wat leidde tot duurdere inkoop vanuit de detailhandel.
De index daalde eind 2022 naar 112 punten, maar begon toen aan een gestage stijging naar 118 punten in februari 2022. Als reactie op de stijgende energie- en grondstofprijzen, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne, steeg de index naar een niveau rond de 130 punten. In september is de index uitgekomen op 132. De index in september ligt 15 procent hoger dan vorig jaar, iets boven de algemene inflatie van 14,5 procent in september.
Waarde varkensvlees in de industrie
De industrieprijs is sinds juli vrij stabiel en de index staat in september op 132 punten. De inkoopprijs voor de binnenlandse detailhandel is dus gelijk gebleven. Overigens kon de industrie in het buitenland iets betere prijzen realiseren, wat samenhangt met hogere marktprijzen in landen zoals China. De industrie heeft wel te maken met stijgende energieprijzen voor het slachtproces, de koeling en het transport.
Af-boerderijprijs van varkensvlees stijgt door, maar is het genoeg?
De af-boerderijprijs is in de zomermaanden gestegen tot 161 punten in september. De kosten voor varkensvoer en energie zijn echter dusdanig gestegen dat de marges nog steeds negatief zijn. Een verdere stijging van de af-boerderijprijs is noodzakelijk om uit de rode cijfers te komen.
De prognose van de Europese Commissie voor de varkensvleesproductie in de EU laat zien dat er in de eerste helft van 2023 een daling te verwachten is van 6,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Deze reductie in de productie van varkensvlees heeft waarschijnlijk een opwaartse druk op de opbrengstprijzen als gevolg.
Bron: Agrimatie