Je hoort en leest veel over energie-opslag. Ondernemers die energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen of een windmolen, en die energie opslaan in een grote accu. Zij kunnen hun eigen opgewekte energie ook gebruiken op momenten als de zon niet schijnt of als de wind niet waait.
Dat is inderdaad een van de voordelen. Maar er is nog veel meer!
Energieprijzen variëren per uur
Niet iedereen weet het, maar energieprijzen variëren per uur. De prijs van energie is afhankelijk van vraag en aanbod. Zowel de vraag (hoeveel stroom we met elkaar verbruiken) als het aanbod (hoeveel stroom er wordt opgewekt) verschilt per moment. Met als gevolg: de ene dag ben je duurder uit dan de andere dag. En de ene dag krijg je meer voor je teruggeleverde energie dan de andere dag.
Hier valt misschien wel het grootste voordeel te behalen.
Op momenten dat de zon bijvoorbeeld veel schijnt, wordt er veel stroom opgewekt (veel aanbod). Daardoor daalt de stroomprijs. Je kunt op die momenten goedkoop stroom inkopen, maar je krijgt op die momenten ook weinig voor je teruggeleverde stroom. Andersom geldt hetzelfde: op momenten dat er meer vraag is, stijgen de energieprijzen weer.
4 uur per dag negatieve stroomprijzen
Het gebeurt steeds vaker dat er zoveel stroom is, dat de stroomprijzen zelfs negatief zijn. Dat heeft voor- en nadelen. Als je op die momenten stroom teruglevert, betaal je daar geld voor! Dat wil je te allen tijde voorkomen. Maar koop je op dat moment stroom in, dan krijg je dus geld toe (ideaal als je een accu hebt op die energie in op te slaan).
In 2020 was er gedurende 500 uur sprake van negatieve prijzen. Dat liep de jaren daarna op naar 800 uur (2021) en 1.200 uur (2022). Voor 2023 wordt er al rekening gehouden met 1.500 uur, dat is gemiddeld zo’n 4 uur per dag.
Voordeel door slim in- en verkopen
Door een Energie Opslag Systeem (EOS) te combineren met een Slim Energie Management Systeem (S-EMS), kan een ondernemer hier zijn voordeel uit halen. De combinatie zorgt er volautomatisch voor dat op basis van de werkelijke en verwachte energieprijzen (daar gebruikt het o.a. de weersvoorspellingen voor):
- Energie op de meest gunstige momenten wordt ingekocht
- Energie op de meest gunstige momenten wordt verkocht (lees: teruggeleverd)
Soms is het slimmer om uw opgewekte energie te verkopen voor een goede prijs, terwijl u zelf de goedkoop ingekochte energie uit uw accu verbruikt. Zo maakt u slim gebruik van de voordelen van variërende energieprijzen.
Meer informatie
Meer weten? Zonnepanelen op het dak B.V. heeft al een flink aantal Energie Opslag Systemen in Nederland in bedrijf. Bekijk de website voor meer informatie (en handige video) of vraag vrijblijvend een offerte op.