Ruim 130 Belgische en Nederlandse Young Feed Professionals trokken op 30 mei naar Oud-Turnhout voor de 7de editie van het Jongerencongres. Dit jaar lag de focus op de vraag of we moeten kiezen tussen plantaardige of dierlijke eiwitten om de sterke bevolkingsgroei en de klimaatuitdaging het hoofd te bieden. Het Jongerencongres is een jaarlijks event, georganiseerd door jonge professionals uit de Belgische en Nederlandse diervoedersector.
Om tegemoet te komen aan de uitdagingen op het vlak van voedselzekerheid, milieu- en klimaatimpact en volksgezondheid, gingen jonge diervoederprofessionals uit België en Nederland het debat aan over de rol van de dierlijke sector bij de eiwittransitie van de toekomst. Door de toenemende bevolkingsgroei stijgt ook de vraag naar eiwitten, waardoor het huidige productie- en consumptiemodel onder druk komt te staan.
Hoe moeten we eten?
De diervoedersector levert een belangrijke bijdrage aan de circulaire bio-economie door o.a. het gebruiken van nevenstromen. Daarnaast wordt er zowel in België als in Nederland veel geïnvesteerd in het verduurzamen van de diervoederproductie. De focus mag echter niet enkel op het productieproces liggen, vindt gastspreker Prof. Dr. ir. Frédéric Leroy (VUB). Ook ons consumptiegedrag moet veranderen, waarmee hij de klemtoon van het debat verlegt naar ‘hoe’ we eten, in plaats van ‘wat’ we eten. “Het wordt problematisch als we overgaan tot te beperkende diëten en ultra bewerkte voedingsmiddelen”, verduidelijkt hij.
Samenwerking over alle grenzen heen
De nutritionele waarde van dierlijke eiwitten zoals vlees, eieren en zuivel werd al door verschillende wetenschappelijke studies aangetoond. Dat er plaats moet zijn voor zowel plantaardige als dierlijke eiwitten, staat volgens Belgische en Nederlandse jonge diervoederprofessionals buiten kijf. Met dezelfde open mindset wordt gekeken naar de samenwerking tussen stakeholders, en dit over alle grenzen heen. “Een gebalanceerd dieet toekomstbestendig en toegankelijk maken voor elke consument bereiken we door verantwoordelijkheid te nemen in de gehele keten”, beaamt Eva Jansen MSc, Sustainability Manager bij Zwanenberg Food Group.
De noodzaak naar onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen in de diervoedersector werd benadrukt door Dr. Dorien Van Wesemael en Dr. Marta Lourenço, onderzoeksters verbonden aan ILVO. “We moeten soms ‘out of the box’ denken en grondstoffen (onder)zoeken die nu nog onbekend zijn voor de diervoederindustrie.”
“Belgische en Nederlandse diervoederfabrikanten zetten sterk in op wetenschap, technologie en innovatie. Proactief communiceren over wat we doen, en hoe we het doen, wordt steeds belangrijker in een maatschappij waarin de noodzaak van dierlijke producten in vraag wordt gesteld. We geloven dan ook dat we als sector én als jonge professional een significante bijdrage kunnen leveren bij de verdere uitrol van de eiwitstrategie van de 21ste eeuw”, besluit Fleur Aarsse, voorzitter van de Young Feed Professionals.
Bron: Agribusiness Service