Het rotavirus is een veelvoorkomend pathogeen op varkensbedrijven. Het virus veroorzaakt diarree en heeft daardoor een grote impact op het speengewicht van biggen. Verder verhoogt het virus de kans op sterfte bij zogende biggen tot wel 20 procent.
Varkenshouders hebben dus genoeg redenen om dit virus te bestrijden op hun bedrijf, al is dat niet eenvoudig. Het rotavirus is hardnekkig waardoor preventieve maatregelen niet altijd effectief zijn. Verder is er een grote genetische variatie in het virus wat de ontwikkeling van een goed vaccin bemoeilijkt.
Natural Planned Exposure
Wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten experimenteerden daarom met een nieuwe techniek, genaamd ‘natural planned exposure’. Bij natural planned exposure (in de volksmond ook wel eens ‘doorsmetten’ genoemd) worden varkens blootgesteld aan levende virussen die op een bedrijf circuleren. Het doel is om op die manier immuniteit te creëren. In dit experiment werden 70 gelten voor de worp drie, twee of één keer blootgesteld aan het virus. Bij een vierde groep vond er geen contact plaats.
De onderzoekers namen regelmatig stalen van de gelten en hun biggen om de verspreiding van drie varianten van het virus (A, B en C) na te gaan. Biggen van de gelten die voor de worp drie keer in contact kwamen met het rotavirus, hadden het hoogste speengewicht. Dit toont aan dat de techniek effectief is en ook economische voordelen oplevert voor de varkenshouder. De gelten gaven meer immuniteit door voor de virusvarianten A en B dan voor C. Dit was vergelijkbaar in alle groepen, ongeacht het aantal contacten met het virus.
Dit is een artikel uit vakblad Varkensbedrijf. Meer van dit lezen? Abonneer u dan direct!