In het duurzaamheidsverslag van Vion staat het bouwen aan duurzame ketens in de voedselketen centraal. Vion heeft in de afgelopen jaren geïnvesteerd in het bouwen van voedselketens met klanten en boeren. In deze ketens worden afspraken gemaakt over de zorg voor dierenwelzijn op de boerderij en de slachterij, klimaatmaatregelen en een eerlijk verdienmodel.
Uitwisselen van gegevens
Informatie, zoals slachtgegevens, wordt uitgewisseld via een blockchain. Het is daarmee open voor de deelnemer in de keten. Ook de herkomst van het vlees is gegarandeerd via DNA-traceerbaarheid. Vion heeft de zorg voor het individuele dier verbeterd met camera’s die werken met artificiële intelligentie. Op deze wijze is de interactie tussen mensen en dieren altijd transparant en helpen we onze medewerkers om goed te zorgen voor elk dier.
Carbon-footprint
Op basis van wetenschappelijk onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR) berekent Vion de carbon-footprint van de runderen en de varkens om zodoende deze informatie over het product te kunnen communiceren in de keten en met afnemers. Deze gegevens geven voor iedereen inzicht om de gestelde milieudoelen te realiseren.
Meer duurzame voedselketen in de toekomst
Uiteindelijk worden de meerkosten voor betere zorg en duurzaamheid door de markt betaald. Met een paar grote retailers en veehouders zijn al afspraken gemaakt over een eerlijke verdeling van kosten in de keten. Het biedt meer zekerheid en mogelijkheden voor klanten die specifieke eisen stellen aan meer duurzame vlees- en vegaproducten in het schap. Vion wil de komende jaren meer duurzame voedselketen bouwen met klanten en boeren die betaalbaar en bereikbaar zijn.
Bron: Vion Food Group