Management en innovatie zijn de sleutels voor het aanpakken van het stikstofprobleem. Dat kwam naar voren in het webinar ‘Consequenties van het UvA onderzoek voor beleid en praktijk’ op vrijdag 6 oktober. In het webinar kwam ook Lambert Polinder van Agrifirm aan het woord. Hij gaf een update over het meten van emissies op bedrijven met behulp van sensoren.
De onderzoeksresultaten die de Universiteit van Amsterdam in september naar buiten bracht, laten zien dat slechts tien procent van de ammoniakemissie uit een stal neerslaat binnen een straal van 500 meter rondom de stal. De rest komt neer in de hogere atmosfeer.
Professor Rudy Rabbinge legde in het webinar de achtergronden van het onderzoek uit en lichtte de uitkomsten toe. Deze week kwam er nog meer stikstofnieuws naar buiten: uit berekeningen van stikstofwetenschappers blijkt dat de uitkoop van ‘piekbelasters’ de stikstofneerslag in natuurgebieden met maar 2,5 procent verlaagt.
Stoppen met focus op uitkoop
Beide conclusies sluiten nauw op elkaar aan en laten zien dat de aannames waarop de uitkoopplannen van de overheid zijn gebaseerd op zijn minst dubieus zijn. Volgens diverse deskundigen in het webinar bevestigt dit maar weer eens dat er naar de afrekenbare stoffenbalans moet worden gekeken en niet naar veronderstelde depositie.
“Laten we daar mee ophouden en gebruik maken van het vakmanschap van de boeren.”
Eline Vedder, CDA
Ze krijgen daarin bijval van landbouwwoordvoerder Eline Vedder van het CDA. “In Nederland focussen we al drie jaar op uitkoop van veehouders om stikstof te reduceren. Laten we daar mee ophouden en gebruik maken van het vakmanschap van de boeren. Dit met hulp van overheid, erfbetreders en voorlichters”, vertelt Vedder. “Met management en innovatie kunnen we veel bereiken. De afrekenbare stoffenbalans kan daar een belangrijk rol in spelen. Kijk maar naar wat we in de jaren 90 met MINAS hebben bereikt.”
Proef met sensoren tot nu toe succesvol
Eerder dit jaar startte Agrifirm met het continue meten van stikstofemissies uit stallen met behulp van sensoren. Dit gebeurt nu op vier bedrijven in vier provincies. Jurist Lambert Polinder vertelde in het webinar dat uit de eerste resultaten blijkt dat de metingen heel goed bruikbaar zijn om emissies in kaart te brengen. “Je ziet zelfs realtime effect. Je kunt bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als de mestschuif loopt. Of het verschil zien als de koeien binnen of buiten lopen”, vertelt hij.
Polinder is enthousiast over het werken met sensoren. Ze kunnen volgens hem helpen in de focus op emissiereductie en hij ziet een kans om hiermee de vergunningverlening weer op gang te helpen krijgen. “We meten in plaats van dat we modellen gebruiken die een schijnwerkelijkheid creëren”, aldus Polinder.
Tekst: Gerben Hofman