De Maatlat Duurzame Veehouderij is een certificatiesysteem voor duurzamere veestallen. In het certificatieschema staan duurzaamheidseisen voor een lagere milieubelasting. De eisen van dit schema worden ongewijzigd verlengd in 2024.
SMK (Stichting Milieukeur), ontwikkelaar en beheerder van het schema, publiceert het certificatieschema MDV15 versie 1. Dit schema is geldig van 1 januari tot en met 31 december 2024. De tussentijdse wijzigingen die het College van Deskundigen het afgelopen jaar heeft genomen, zijn in het certificatieschema verwerkt.
MDV15 versie 1
Het College van Deskundigen heeft besloten om het certificatieschema ongewijzigd te verlengen. Een aantal zaken worden in het schema verwerkt.
Allereerst zijn er tussentijdse wijzigingsbesluiten uit het afgelopen jaar ingevoegd. Ook zijn er verwijzingen naar wetgeving aangepast in lijn met de nieuwe benamingen vanuit de Omgevingswet.
Verder zijn de randvoorwaarden die sinds 2023 gelden voor de fiscale regelingen MIA en Vamil opgenomen in het certificatieschema. Dit betreft omgevingsvergunning en vergunning op grond van de Natura 2000-activiteit (voorheen Wet natuurbescherming), die moeten zijn afgegeven. Er geldt een maximaal aantal dieren in de stal. Ook geldt voor varkens en pluimvee dat het aantal dieren niet toe ten opzichte van de bestaande situatie.
Verder wordt nieuwbouw op nieuwe locatie niet gestimuleerd, tenzij het een bedrijfsverplaatsing betreft. Ook mag het aantal dieren mag niet toenemen ten opzichte van de oude locatie.
Over Maatlat Duurzame Veehouderij
Een Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)-stal is een veestal met een lagere milieubelasting, én met maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn. MDV draagt daardoor bij aan verduurzaming van de veehouderij en is ontwikkeld voor stallen voor pluimvee (eenden, leghennen, vleeskalkoenen, vleeskuikens), konijnen, melkgeiten en -schapen, melkvee, varkens, vleeskalveren en vleesvee.