Voor de zeugenhouderij begon het jaar sterk door de flink hogere biggenprijzen die opliepen tot medio juni. Het saldo voor zeugen was in deze maand ook het hoogst en daalde daarna 42 procent in de periode juni tot en met november 2023. Nog altijd was het saldo van de zeugenhouderij in november ruim 75.000 euro hoger dan in november vorig jaar. Dit kwam vooral door de 40 procent hogere opbrengsten en 19 procent lagere voerkosten.
Saldoverhoging door hogere opbrengsten en dalende kosten
Na enkele zware jaren voor de zeugenhouderij was het saldo dit jaar uitzonderlijk hoog. Het saldo voor een gemiddeld zeugenbedrijf lag in november 2023 op bijna 94.000 euro. Dit was ruim 4 keer zo hoog als een jaar eerder. Reden daarvoor was dat de biggenprijzen en de prijzen voor slachtzeugen structureel boven het niveau van 2022 lagen.
Vooral de prijzen van biggen stegen in 2023 flink ten opzichte van 2022 (gemiddeld +60 procent over 2023). De biggenprijs was in november ruim 42 procent hoger dan een jaar eerder. De opbrengsten stegen voornamelijk door verkoop van dieren en in beperkte mate door aanwas (waardeverschil tussen de eind- en beginbalans van de dieren). De kosten voor energie, voer en kunstmest daalden. In zijn totaliteit werden alle kosten tot en met november 2023 ruim gedekt door opbrengsten.
Invloed voerkosten op saldo zeugen
De prijzen van het zeugen- en biggenvoer samen waren in november 18 procent lager dan vorig jaar. Tot en met november waren de voerprijzen in de zeugenhouderij gemiddeld 8 procent lager dan in 2022. De prijs van zeugenvoer daalde 10 procent en de prijs van biggenkorrel 6 procent. De voerprijzen dalen al vanaf begin 2023. Na de Russische inval in Oekraïne in 2022 nam de onzekerheid op de graanmarkten sterk toe, waardoor grondstofprijzen sterk stegen. Wereldwijd zijn de markten wat tot rust gekomen, waardoor de prijzen weer daalden.
Voortschrijdend saldo hoog in november
Het voortschrijdend jaarsaldo van zeugen ligt sinds maart boven het langjarig gemiddelde. In juli 2022 werd het dieptepunt bereikt van 518.000 euro per bedrijf (518 euro per zeug) onder het langjarig gemiddelde. Dankzij het flinke herstel in de afgelopen maanden kwam het voortschrijdend jaarsaldo in november uit op ruim 905.000 euro boven het langjarig gemiddelde.
Bron: Agrimatie
Het maandsaldo voor de veehouderij wisselt sterk. Het maandsaldo van scharrelkippen bleef hoog, maar lag nog wel onder het hoge niveau van november 2022. De prijzen voor slachtkuikens bleven hoog bij dalen de voerkosten, waardoor het maandsaldo 28 procent hoger was dan in november 2022. In de varkenshouderij werden bij zowel vleesvarkens- als zeugenbedrijven forse verbetering van het maandsaldo genoteerd in november. Beide sectoren zagen de opbrengsten toenemen bij dalende voerkosten.
Lees hier meer over het maandsaldo van de gehele veehouderij.