Op donderdag 29 februari en vrijdag 1 maart was het weer zo ver! De jaarlijkse excursie vanuit de Varkens- en Pluimvee-commissie van Aeres Hogeschool uit Dronten. Deze twee dagen stonden in het teken van netwerken, bedrijven bezoeken en elkaar beter te leren kennen. Dit met een vijftiental eerste- tot vierdejaars studenten vanuit de opleiding Varkens- en Pluimveehouderij.
Voor velen stond de wekker vroeg om op donderdagochtend af te reizen naar het Duitse Vechta. Daar werden de studenten door Alexander Neumann van Big Dutchman international GmbH hartelijk ontvangen op het bedrijf. Big Dutchman ontwikkelt en realiseert sinds 1938 voersystemen en stalinrichtingen voor de varkens- en pluimveehouderij. Tijdens de presentatie kwam ook naar voren dat het bedrijf zich sinds kort richt op de insectenteelt en kassenbouw.
Na de presentatie kregen de studenten een uitgebreide rondleiding in het magazijn en de showroom waar de verschillende systemen voor zowel de varkens- als pluimveehouderij werden getoond met daarbij de mogelijkheden voor de toekomst. Het bedrijfsbezoek werd afgesloten met een lekkere Duitse lunch. Daarbij was er de gelegenheid om in gesprek te gaan over de kansen en bedreigingen voor de toekomst.
Na het middaguur ging de reis verder naar het Duitse Emlicheim om de broerderij van Optibrut GmbH te bezoeken. In de broederij hebben de kuikens direct na uitkomst uit het ei de beschikking over water en voer in de verlichte broedmachines van Hatchcare. Dit gehele proces is vanuit het bezoekerscorridor volledig te volgen zonder de broederij in te hoeven. Tijdens het bezoek gaf Siemen de Jong van Optibrut GmbH de studenten een mooi inkijkje in de broederij, het broedproces en de uitdagingen tijdens het broeden. Hierdoor konden studenten met eigen ogen zien hoe de kuikens direct beschikking hebben over water en voer door middel van het Hatchcare-systeem.
Rond de klok van 17:00 uur was het tijd om af te reizen naar Enschede waar de studenten gingen overnachten. Het avondprogramma bestond uit een aantal teambuildingsopdrachten die werden uitgevoerd in het centrum van Enschede. Daarna werd de avond afgesloten in de kroegen van Enschede.
De volgende morgen stond de wekker weer vroeg om door te reizen naar Coops Mengvoeders in het Gelderse Halle. Sinds 2016 is Coops Mengvoeders onderdeel van De Heus Voeders, maar het unieke van de fabriek is dat deze volledig zelfstandig werkt met een eigen visie en eigen recept. Daarnaast heeft Coops een walsenstoel waarbij elke grondstof een eigen bewerking krijgt voordat het daadwerkelijk veevoer wordt, afhankelijk voor welke diersoort het voer bestemd is. Bij het bezoek aan Coops mengvoeders gaf Roy Nieuwenhuis een presentatie over het belang van vezels in varkensvoer met aansluitend een uitgebreide rondleiding in de voerfabriek met een zeer duidelijk beeld hoe het productieproces verloopt. Na de rondleiding in de voerfabriek werd het bezoek afgesloten met een smakelijke lunch op locatie.
De laatste stop van de excursie was in Hervord bij Dykhoeve, waar de studenten hebben gekeken naar een andere manier van boeren en het verwaarden van je eigen vlees op je eigen bedrijf met de bijkomende uitdagingen die daarbij komen kijken. Wat ontstaan is vanuit een passie van Gerdien en Jeroen is de afgelopen jaren uitgegroeid naar een bedrijf wat produceert vanuit de gedachte van op een natuurlijke manier voedsel produceren in een functioneel ecosysteem zonder afvalstromen. Op de boerderij worden voedergewassen verbouwd die de varkens zelf kunnen ‘oogsten’. Op de website vindt u meer informatie.
Het vlees wordt afgezet in hun eigen boerderijwinkel die aanwezig is op het bedrijf. Het was een bijzonder inkijkje in de manier van boeren van Jeroen en Gerdien, wat tot nieuwe inzichten heeft geleid bij de studenten.
Namens het bestuur van de Varkens- en Pluimvee-commissie Dronten bedanken wij de bedrijven voor de gastvrijheid en de studenten bedankt voor de meegebrachte gezelligheid. Het was een geslaagde excursie!
Vindt u het als bedrijf interessant om in de toekomst met ons samen te werken, neem dan contact op ons emailadres: vpcie.hogeschool.dronten@aeres.nl
Tekst en beeld aangeleverd door Bas Mellema, voorzitter Varkens- en Pluimvee-commissie