De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onverschillig en nalatig gereageerd op de waarschuwingen voor een onveilige situatie in slachthuizen vanwege de coronacrisis. Er zijn corona-uitbraken in zeker vijf slachterijen en vleesverwerkende bedrijven geweest. De NOS meldt dat uit interne mails en stukken die Nieuwsuur in handen heeft gekregen van twee dierenartsen blijkt ook dat werknemers onvoldoende worden beschermd.
Waarschuwingen al vanaf het begin
Dierenartsen Martien Scheepers en Jerome Stokkermans voelen zich ongehoord. Al vanaf het begin van de coronacrisis werd er gewaarschuwd voor de situatie in de slachterijen. De dierenartsen die voor de NVWA werk(t)en en moeten toezien op dierenwelzijn en voedselveiligheid, voelen zich ‘’in de steek gelaten’’ door de leiding van de NVWA, zo meldt de NOS.
RIVM-richtlijnen niet handhaafbaar in slachterijen
Scheepers en Stokkermans hebben vanaf het begin bij het vaststellen van de richtlijnen al aangegeven dat de situatie niet werkbaar is met in acht neming van de richtlijnen. De NOS heeft het zelfs over een interne mail die door Stokkermans is verstuurd aan zijn leidinggevende. Hij schreef hierin: ‘’Sinds jaar en dag werken we daar onder vaak erbarmelijke en ongezonde omstandigheden. De omstandigheden waren al op het randje, maar zijn onder de huidige corona-omstandigheden volstrekt onacceptabel’’.
Interne enquête bij dierenartsen NVWA
Uit een interne enquête blijkt dat de helft van de dierenartsen bevestigd dat er regelmatig geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Volgens twee derde van de ondervraagden is afstand houden in de vleessector zelfs onmogelijk. Ondanks de uitkomsten van deze enquête antwoordt minister Carola Schouten op Kamervragen dat uit navraag bij de NVWA niet bleek dat de RIVM-richtlijnen op grote schaal niet worden nageleefd.
‘’Wij denderen door alsof er geen corona is’’
Bij de FNV melden zich verontruste NVWA’ers, aldus bestuurder Mieke van Vliet tegenover de NOS. Er wordt gevraagd om vaste diensten, en niet steeds op wisselende bedrijven, maar de NVWA geeft hier geen gehoor aan. Dit wordt wel geprobeerd, maar is binnen het rooster niet haalbaar. Volgens Scheepers en Stokkermans wordt een alternatief rooster niet bekeken.
Corona laat zien wat er mis is binnen de NVWA
Stokkermans wil niet langer voor de NVWA werken. ‘’Er zijn vijf lagen management met nauwelijks veterinaire kennis. Dat kan niet anders dan verkeerd gaan. Corona laat zien wat er mis is binnen de NVWA. Er zitten geen mensen met verstand van zaken’’, aldus Scheepers meldt in het artikel van de NOS. Scheepers zegt dat het interne beleid belangrijker is dan de gezondheid van de medewerkers. Volgens hem heeft geen enkel lid van het management ook maar enig idee wat er zich op de werkplaatsen afspeelt.
Reactie NVWA:
De NVWA meldt aan de NOS dat er altijd is is opgedragen om tijdens het werk de richtlijnen van het Rijk en het RIVM te volgen en werkzaamheden te staken als dat niet mogelijk is. Ook zijn er volgens hen extra maatregelen genomen zoals persoonlijke beschermingsmiddelen. Tevens heeft de NVWA slachthuizen op 23 maart 2020 per brief opgeroepen om protocollen op te stellen waarin staat hoe bedrijven ervoor zorgen dat de RIVM-richtlijnen worden nageleefd. Hierna op 23 mei is er nog eens een reminder verstuurd met de RIVM-richtlijnen.
Reactie Schouten:
Schouten meldt aan de NOS dat iedereen veilig zijn werk moet kunnen doen. Zij constateert dat dierenartsen zich niet gehoord voelen en blijft hierover in gesprek met de NVWA. Volgens haar heeft de NVWA meerdere maatregelen genomen om de richtlijnen te kunnen waarborgen. Er ligt volgens haar ook een verantwoordelijkheid bij bedrijven en slachthuizen zelf. Als zij het niet goed regelen zijn er consequenties. Een heftige maatregel kan zijn het stilleggen van het slachtproces. Schouten geeft aan de sector hiervoor gewaarschuwd te hebben.