De Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) heeft niet alleen invloed op de varkensstapel in Nederland, maar ook op de vastgoedmarkt. Zowel voor verkopers als kopers zijn er mogelijkheden. Marcel de Rooij, manager Makelaardij bij DLV Advies, is al in gesprek met verschillende bedrijven om de opties door te nemen.
Voordat aanmelders voor de Srv een definitieve keuze maken om deel te nemen aan de regeling, is het aan te raden om alle opties te overwegen, zoals wij eerder deze week publiceerden. Verkoop is een van die opties, want de Srv heeft niet alleen invloed op de varkensstapel in Nederland, maar ook op de vastgoedmarkt voor zowel verkopers als kopers.
Intensieve veehouderij
Deelname aan de Srv betekent dat er geen intensieve veehouderij meer bedreven mag worden op de locatie van het bedrijf. De deelnemer aan de subsidie mag ook geen intensieve veehouderij meer bedrijven op andere locaties. Op locatie moeten de dierenverblijven, mest- en voersilo’s binnen 14 maanden na de verleningsbeschikking gesloopt worden.
Mogelijkheden subsidieregeling
Voordat besloten wordt om deel te nemen aan de subsidieregeling kunnen ook de mogelijkheden voor verkoop van het bedrijf worden bekeken. Marcel de Rooij is al in gesprek met verschillende bedrijven om de mogelijkheden door te nemen. “Om een goede keuze te kunnen maken tussen meedoen aan de Srv of verkoop van het bedrijf is een fiscale taxatie van belang. Het is belangrijk om deze strategische keuze voor de toekomst goed te onderbouwen.” Eerder publiceerde DLV Advies al een stappenplan voor deelnemers aan de Srv, waarin veel vragen staan die kunnen helpen bij het maken van uw definitieve keuze.
Kansen voor boeren
De Srv biedt dus tegelijkertijd kansen voor boeren die willen uitbreiden. Zo kan een bedrijf van een collega worden overgenomen voor hij besluit aan de Srv mee te doen. Ook in dit geval is het zaak om op tijd in gesprek te gaan, omdat de verleningsbeschikkingen van RVO medio april verwacht worden.
Bron: DLV Advies