In Aarle-Rixtel opent in april de Porcus Campus, een centrum waar mensen kunnen leren waar varkensvlees vandaan komt. Porcus Campus is een initiatief van John en Maarten Rooijakkers. Op het varkensbedrijf aan de Kloosterdreef wordt momenteel hard gewerkt aan aangepaste huisvesting waar bezoekers de meest voorkomende varkensrassen die gebruikt worden voor vleesproductie kunnen bezichtigen.
Rooijakkers is voornemens om ongeveer 17 van de 25 rassen die wereldwijd gebruikt worden voor vlees productie naar Aarle-Rixtel te halen. De familie Rooijakkers wil met de Porcus Campus kennis over het varken delen met een breder publiek en voorkomen dat de kennis over de voedselvoorziening achteruit gaat. “Alleen als je over de juiste kennis beschikt, kun je als overheid of consument de juiste beslissingen daarover nemen. We zijn dan misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar het begint altijd ergens”, aldus Maarten Rooijakkers in het Eindhovens Dagblad. Naast leren over het varken kunnen consumenten ook een varken kopen. De verzorging blijft bij de familie Rooijakkers, maar de eigenaren mogen kiezen wat ze ermee doen: fokken, trainen of slachten. Bij de Porcus Campus komt naar ook een zalencentrum annex hotel met 7 kamers. De bezoekers daarvan hebben uitzicht op de varkensstal, maar de familie Rooijakkers belooft dat de hotelkamers geurvrij zullen zijn.
Wilt u meer van zulke artikelen lezen? Neem dan nu een abonnement op ons vakblad!