De Nederlandse leverancier WEDA Dammann & Westerkamp heeft een nieuw concept ontwikkeld voor het ontwerpen van vrijheidsstallen, dat zonder problemen kan worden aangepast aan de individuele behoeften van de klant. Het concept is gebaseerd op een langlopende samenwerking met klanten uit Finland.
De Finse varkenshouders rapporteerden uitstekende resultaten, voornamelijk met betrekking tot de winstgevendheid van het zogeheten ‘penconcept’. Net als Finland, waar de vrijheid van zeugen in kraamhokken in aanmerking komt voor overheidssubsidies, investeren varkenshouders in heel Europa steeds vaker in het innovatieve pentype en kunnen ze profiteren van de ervaring van hun Finse collega's.
"Het nieuwe WEDA-concept voor vrijheid in de werphokken is zeer flexibel en voldoet daarom aan de strenge eisen van onze Finse staat," legde een Finse zeugenhouder uit. "In Finse pennen moet de vloer voor minimaal 50 procent dicht zijn. Het verplichte minimum netto-oppervlakt van werphokken in Finland is zes vierkante meter; het verplichte nestgebied, daar waar de zeug niet bij mag kunnen komen, moet een vierkante meter zijn. "Dit geeft de zeug ongeveer vier en een halve vierkante meter vloeroppervlak met onbeperkt vrijheid om zonder belemmering rond te kunnen draaien.
Effectieve bescherming tegen agressie
Finse zeugenhouders vertrouwen op lage muren en afsluitbare zijframes in de pen. Ze bieden stabiliteit en een goed inzicht van alle kanten. Bovendien biedt de Finse pen met geïntegreerde inspectieruimtes gemakkelijke toegang tot alle gebieden zonder in de pen te hoeven stappen. "Op deze manier kunnen inspectie- en reinigingswerkzaamheden snel, hygiënisch en zonder complicaties worden uitgevoerd en zonder de routine van de dieren te verstoren", aldus de Finse zeugenhouder. "Mede hierdoor zijn mijn medewerkers en ik veel beter beschermd tegen mogelijk agressief zeuggedrag. Wanneer dit nodig is, kunnen we de pen binnengaan via een speciale toegangspoort zonder de zeug in bedwang te moeten houden – bijvoorbeeld om te helpen bij het geboorteproces of om biggen te redden van het verpletteren."
Kortdurige afscheiding vermindert biggenverliezen
Een verplicht, economisch onderdeel van het nieuwe penconcept is de biggenbeschermingskooi voor kortdurige afscheiding van de zeugen. Het heeft zijn waarde meer dan bewezen in de ogen van Finse klanten. "Onze Finse klanten hebben vijf tot zeven dagen na de geboorte veel ervaring met het in bedwang houden van de zeug," verklaarde Dr. Steffen Kaiser, verantwoordelijk voor de Scandinavische verkoopruimte bij WEDA. "Deze periode kent aantoonbaar de meeste biggenverliezen en een korte tijd een afscheiding van de zeug vermindert deze verliezen aanzienlijk. Dit maakt biggenverliezen in onze vrijheid voor het ontwerpen van pennen vergelijkbaar met de verliezen bij conventionele hokken, "verklaarde Kaiser verder.
Goed inzicht voor boeren
De plaatsing van de kooi voor biggenbescherming heeft invloed op de rustpositie van de zeug. Aangezien zeugen het liefst met hun kop naar buiten liggen, wordt er lucht aan de voorkant van de trog aangevoerd. Dit betekent dat de kop van de zeug rust op het smalste punt van het driehoekige bewegingsgebied. Daarom wordt het voor de zeug moeilijker om van de ene kant naar de andere kant te rollen. Dit geeft de biggen voldoende tijd om uit de buurt van de zeug te komen.
In de Finse hokken is de kooi voor biggenbescherming zodanig geïnstalleerd dat de boeren een goed overzicht hebben van de pen en de zeug. Wanneer de kooi open is, heeft de zeug een grote bewegingsvrijheid; wanneer het gesloten is, heeft het personeel voldoende ruimte om zich rond de zeug te bewegen of biggen op te vangen.
Bron: WEDA