Diverse organisaties, bedrijven en betrokken melden tegen de NOS dat de slachterijen voor varkens bij de hoge temperaturen eerder in de nacht moeten kunnen beginnen met het slachten van de dieren. Dit omdat de temperatuur anders veel te hoog oploopt.
De NOS meldt dat door de hitte de productie van varkensvlees dreigt vast te gaan lopen. Het is overdag nu te warm om levende dieren naar de slachthuizen te kunnen vervoeren. Maar een ander probleem is dat de inspecteurs die bij de slacht aanwezig dienen te zijn, s'nachts niet kunnen werken vanwege hun arbeidscontracten.
Verzoek
Volgens de NOS diende Van Rooi Meat (Helmond), een van de grootste Nederlandse vleesverwerkers, een verzoek bij de NVWA in om de slachters s'nachts al met het slachten van de dieren te laten starten. Op dit verzoek koppelde de NVWA terug dat men het wel zou willen, maar dat het gewoonweg niet kan. De NOS meldt dat er maar één oorzaak voor is, namelijk dat er in de nachten geen inspecteurs van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) aanwezig kunnen zijn om de controles op de karkassen uit te voeren. En dat is wel een verplichting. Wat de slachter nu voor elkaar kreeg is om de slacht een uur eerder te laten starten, dus vanaf 04:00u. Echter biedt dit geen prominente oplossing want het gaat hier om een sectorbreed probleem, zo geeft mede-eigenaar Van Rooi aan bij de NOS.
"We moeten doorwerken omdat de varkensstallen bij de boeren anders overvol dreigen te raken"
Van Rooi: "Hoe eerder je in de nacht begint met slachten, des te koeler het in de hitteperiodes is. We moeten doorwerken omdat de varkensstallen bij de boeren anders overvol dreigen te raken. De varkensboeren hebben een productie waarbij er continue jonge dieren bij komen. Die moeten op hun beurt worden vervoerd naar de slachterij. Maar als dat nou niet gebeurt, dan komen er dus steeds meer dieren in de stallen. Het gevolg: het wordt er steeds warmer en dat is niet goed voor het dierenwelzijn."
De NOS meldt dat Van Rooi het niet zo'n groot probleem vindt dat dit voorstel ook inhoudt dat de varkensboeren, de chauffeurs op de transportwagens en het personeel bij de slachthuizen s'nachts moeten gaan werken. "Dit moet op de koop toe worden genomen. Ik denk dat ook chauffeurs liever in de koelte van de nacht werken."
Hitteprotocollen
Echter is de benodigde toestemming van de NVWA om eerder met de slacht te beginnen niet het enige waar de slachter rekening mee moet houden. Zeker als het warm is treden hitteprotocollen van verschillende vee- en vleessectoren in werking. Zo mogen er minder dieren vervoerd worden, moeten de vrachtwagens gekoeld zijn en moeten de slachthuizen gekoelde wachtstallen inrichten om de dieren niet onnodig te laten lijden, zo meldt de NOS.
Dierenwelzijn baart zorgen
Het dierenwelzijn komt echter ondanks deze Europese normen toch vaak slecht uit, zeker als het warmer wordt, zo meldt dierenrechtenorganisatie Eyes on Animals bij de NOS. Vandaag, dinsdag 25 juni, zal deze organisatie rond rijden langs de verschillende slachterijen om te controleren of er in deze hitte ook op een goede manier met de dieren wordt omgegaan.
Volgens de NOS is Eyes on Animals al langer in gesprek met de NVWA, al wordt men steeds naar het KDS of naar de slachterijen doorverwezen. "In ieder geval wijst de vinger telkens naar de ander", zo geeft directeur Lesley Moffat bij de NOS aan. "Inmiddels hebben er al zoveel dieren geleden, het duurt veel te lang terwijl dit een enorm probleem is. Het lastige: wij weten niet wie er verantwoordelijk is. We hebben bijvoorbeeld nooit rechtstreekse reacties van de KDS gehad of het klopt wat er beweerd wordt. Veel andere beroepen kunnen s'nachts wel werken. Een politieman kan niet zeggen: ik kom mijn bed niet uit. Waarom kan dat hier dan wel?"
Maar ook de voorzitter van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV), Frans Wouters, maakt zich zorgen, zeker als de temperaturen stijgen en deze langer zullen aan blijven houden. Wouters tegen de NOS: "Er moet daarom niet alleen globale medewerking zijn van instanties zoals de NVWA maar veel concretere ondersteuning: dit zijn calamiteiten. Als de hitte vaker voor gaat komen, moeten er ook structureel meer uren ter beschikking komen om de dieren te kunnen controleren." Zo constateerde VSV tijdens de extreme zomer van 2018 ook meerdere problemen met dieren. Wouters: "In hoeverre dat uit de hand is gelopen weet ik niet. Wel weet ik dat de mindere capaciteit om te slachten leidt tot problemen elders in de keten en elke schkel is belangrijk. Leveranciers komen op deze manier overvol te zitten en ook het transport kan niet verder. Varkens krijgen met die warmte gezondheidsproblemen, variërend van hittestress tot hartproblemen."
Reactie
Volgens de NOS heeft de NVWA aangegeven dat de wil om de werktijden van de controleurs bij de slachthuizen aan te passen, er wel is. De instantie gaat er met de Helmondse slachterij over praten, zo meldt de NOS. In het verlengde van deze reactie van de NVWA heeft het KDS toegezegd de lijn van de NVWA te volgen en dat 'aanpassingen naar aanleiding van een evaluatie altijd bespreekbaar zijn.'
Bron: NOS