Het kabinet trekt volgens het AD miljoenen uit voor inkrimping van de veestapel in Nederland. Van de ruim twaalf miljoen varkens verdwijnen er mogelijk anderhalf miljoen. Er gaat 60 miljoen euro extra naar een stopregeling voor varkensboeren. Ook komt er jaarlijks zo’n 70 miljoen euro beschikbaar voor boeren die overstappen naar duurzame landbouw, met minder vee.
In de Klimaatplannen die het kabinet komende vrijdag (vrijdag 28 juni) naar buiten gaat brengen staat dit vermeld. Het AD meldt dat het volgens bronnen uit Den Haag onvermijdelijk is geworden dat de Nederlandse veestapel moet krimpen om de gestelde klimaatdoelen te kunnen behalen, om de uitstoot van stikstof te verminderen en om te kunnen voldoen aan de Urgenda-uitspraak waarin staat vastgelegd dat Nederland al in 2020 een totaal van 25 procent CO2 reductie gerealiseerd moet hebben.
Warme sanering
Volgens het AD speelden tot heden de economische belangen van de boeren mee waardoor de inkrimping een taboe bleek in politiek Nederland. Dat is de de reden dat het kabinet nu voor een zogeheten 'warme sanering' gaat kiezen. Dit houdt in dat een gedeelte van de Nederlandse varkensboeren die al plannen hadden om hun bedrijfsactiviteiten te beëindigen, met bedrijf en al worden uitgekocht.
"Alles op basis van vrijwilligheid, boeren worden niet gedwongen"
Urgenda-uitspraak
Echter kost dit wel geld. Het AD meldt dat het om ruim 60 miljoen euro gaat. Dit geld komt nu met spoed beschikbaar door een dwingende Urgenda-uitspraak. De bestaande stopregeling waar het kabinet al 120 miljoen euro voor reserveerde wordt nu uitgebreid. Het AD meldt in haar berichtgeving op 25 juni dat varkensboeren zich vanaf augustus vrijwillig kunnen aanmelden. Echter komen de bedrijven die op locaties met de grootste stankoverlast het eerste aan de beurt. Dit betreffen voornamelijk bedrijven in Noord-Brabant. Op deze manier kan ruim 10 procent van de op dit moment 12 miljoen varkens uit Nederland verdwijnen, zo meldt het AD.
Veenweidegebieden
Maar er is meer. Naast deze regeling wordt er door het kabinet ook tientallen miljoenen euro's, eenmalig, beschikbaar gesteld voor veeboeren die hun bedrijfsactiviteiten in veenweidegebieden en in de directe omgeving van natuurgebieden uitoefenen. Volgens het AD is dit geld bedoeld om de veenweidegebieden nat te houden. Daarbij kunnen boeren hun bedrijfsactiviteiten laten verplaatsen of stoppen met hun bedrijf. Een coalitiebron meldt in het AD: "Alles op basis van vrijwilligheid, boeren worden niet gedwongen".
Duurzame landbouw
Daarnaast is het kabinet van plan om jaarlijk een 70 miljoen euro uit te gaan trekken voor subsidies. Dit is voor boeren die willen gaan overstappen naar duurzame landbouw. Volgens het AD staat deze bekendmaking ook voor komende vrijdag op de agenda. Dit geld wordt onder meer gebruikt voor de bouw van 'emissiearme' stallen, stallen met minder uitstoot van ammoniak, fijnstof en stikstof. Tot slot gaat er volgens het AD ook nog een groot bedrag richting de glastuinbouw, voor het zogenaamde project 'Kas als Energiebron'. Met dit project moet energie in de glastuinbouw bespaard gaan worden.
Bron: AD