Optimisme en onzekerheid vieren beide hoogtij in de varkenshouderij. De wereldwijde toegenomen vraag naar varkensvlees zorgt voor oplopende prijzen, terwijl het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) nog altijd toeneemt. Dat zorgt voor enorme onzekerheid, concluderen analisten van Rabobank in de vandaag verschenen Varkensupdate.
Het eerste kwartaal van 2019 kenmerkt zich vooral door een afwachtende houding van de markt. Terwijl de Afrikaanse Varkenspest (AVP) in China en Vietnam de internationale markt beheersten, bleef de prijsstijging voor vlees in Europa uit. De vleesprijs in Nederland bleef vlak, op een relatief laag niveau.
Tegen het einde van maart liet de markt meer dynamiek zien. Vooral de snelle stijging van slachterijnoteringen met soms meer dan 10cent/kg per week biedt optimisme voor 2019. Het beperkte aanbod slachtvarkens en de ruime vraag naar vlees hebben deze prijsbeweging in gang gezet.
China
De totale afname van de productie in China is nauwelijks in te schatten aangezien er wekelijks nog nieuwe AVP-uitbraken zijn. Op basis van de huidige situatie is onze verwachting dat de productie in China in 2019 tussen de 25% en 35% zal dalen ten opzichte van 2018. Dit komt overeen met een afname van minimaal 13 miljoen ton varkensvlees en bijproducten. In 2018 was het totale volume van de wereldhandel ongeveer 8 miljoen ton. Dit geeft aan dat de afname van de productie in China op korte termijn niet gecompenseerd kan worden door een hogere productie van varkensvlees elders in de wereld. AVP beïnvloedt dan ook zeker de pluimvee-, runder- en vismarkt. Als gevolg van de oplopende vleesprijzen zal de consumptie ervan afnemen in China. Het zal dan ook meerdere jaren duren voordat China weer het zelfvoorzieningsniveau haalt van 95% zoals in 2018.
Eén zwaluw maakt nog geen zomer
Als de huidige marktverwachtingen in de praktijk ook werkelijkheid worden, dan zal dat zorgen voor een positieve liquiditeitsontwikkeling. Net als in 2016 en 2017 zal met name de zeugenhouderij hiervan profiteren door de bovengemiddelde prijs van de biggen. Oorzaak hiervan is dat de beschikbare productieruimte voor vleesvarkens sneller groter zal worden dan dat de productie van biggen toe kan nemen.
Ondanks deze positieve ontwikkeling, is het van belang om realistisch te blijven. Bij een hoge marktvraag en beperkte aanvoer wordt er gezocht naar andere vleessoorten als alternatief. Daarnaast kunnen incidenten van grote invloed zijn. Het risico op een uitbraak van AVP in Nederland (en/of Duitsland ) is een zorg en vraagt dan ook om alertheid van de hele productieketen.
Bron: Rabobank