De rekening-courantpositie van varkensbedrijven is in het tweede kwartaal van 2018 met 21.000 euro verslechterd ten opzichte van het eerste kwartaal, en kwam eind juni uit op circa 16.000 euro. Eind november 2017 piekte deze nog met gemiddeld 45.000 euro. Het saldo van bij- en afschrijvingen was lager dan in 2017 en in het eerste kwartaal van 2018, door gestegen voerkosten (prijzen liggen in het tweede kwartaal van 2018 4% hoger dan gemiddeld in 2017 en het eerste kwartaal van 2018) en mestafzetkosten en gedaalde opbrengstprijzen voor vleesvarkens en biggen (8-10% lager in het tweede kwartaal ten opzichte van 2017 tot en met het eerste kwartaal van 2018). Daarnaast hebben bedrijven in het afgelopen kwartaal iets meer kunnen aflossen dan het kwartaal ervoor. Er is minder geïnvesteerd en meer gespaard en naar privé overgeboekt.
Fluctuaties in de varkenssector zijn vooral te vinden in de zeugenhouderij, omdat vleesvarkensbedrijven de schommelingen opvangen via de biggenprijs. Het gemiddelde rekening-courantsaldo op zeugenbedrijven ligt ook lager dan voor de hele groep van alle varkensbedrijven (zie liquiditeit varkenshouderij: figuren onderaan het artikel). Overschrijvingen van de rekening-courant naar een spaarrekening worden in deze weergave als afschrijvingen op de rekening-courant gezien. Ook neveninkomsten en privé-uitgaven zijn in het saldo verwerkt.
Bij- en afschrijvingen op rekening-courant gedaald
Onderstaande figuren geven de totale bij- en afschrijvingen per maand op de rekening-courant weer vanaf 2017. Opvallend hierbij is dat in alle maanden van dit jaar zowel het totale niveau van zowel de bij- als afschrijvingen op een lager niveau liggen dan vorig jaar. De bijschrijvingen in mei en juni van 2018 zijn fors minder dan dezelfde maanden een jaar eerder door lagere opbrengsten uit vleesvarkens en biggen.
Kleine toename van bedrijven in het rood
In het tweede kwartaal 2018 staan er iets meer bedrijven in het rood, namelijk 33%, in vergelijking met het eerste kwartaal (25%). Een laag saldo betekent niet automatisch dat het bedrijf betalingsproblemen heeft. Het saldo kan laag zijn omdat er bijvoorbeeld geld naar een spaarrekening is geboekt of omdat er leningen zijn afbetaald. Tegelijkertijd groeide de groep bedrijven die meer dan 25.000 euro op de lopende rekening had licht. Er is dus een toenemende spreiding tussen bedrijven.
De veranderingen in aandelen van de bedrijven per klasse kunnen soms relatief klein zijn. Dit wil echter niet zeggen dat de situatie per bedrijf niet sterk kan verschillen. Onderstaande figuur toont hoe varkensbedrijven tussen de perioden van de ene naar de andere klasse verschuiven. Doorgaans blijft het grootste gedeelte van de bedrijven in de eigen klasse. Drieëntachtig procent van de varkensbedrijven met een saldo van meer dan 25.000 euro op de lopende rekening in het eerste kwartaal heeft dat ook in het tweede kwartaal. De grootste verschuivingen tussen het eerste en tweede kwartaal zitten in de klasse -25.000 euro tot 0 euro. Hiervan blijft 42% van de bedrijven in dezelfde klasse, verschuift 18% naar de klasse -25.000 tot -50.000 euro en 34% naar de klasse met saldo lager dan -50.000 euro.
Vooruitzichten 2018
We verwachten voor de rest van 2018 dat opbrengstprijzen voor vleesvarkens en biggen onder druk blijven. Er is een ruim aanbod in de EU. Hoewel toenemende handelsbelemmeringen tussen de VS en China niet nadelig zijn voor de afzet van varkensvlees vanuit de EU, zal het naar verwachting niet direct leiden tot hogere prijzen binnen de EU en Nederland. De eigen productie in China en Rusland neemt toe, wat leidt tot toenemende druk op de internationale afzetmarkten. De hoge binnenlandse prijzen in China, waar Nederlandse en Europese varkenshouders in 2016 en 2017 van profiteerden, zijn inmiddels fors gedaald. Voor zover daar dus ruimte is voor afzet, zal dat een beperkt prijseffect hebben in de EU.
Bron: Agrimatie