Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de emissiefactoren voor geur van gecombineerde luchtwassers en biologische luchtwassers fors teruggeschroefd. Dat is vandaag bekend gemaakt. Deze wijziging van de Regeling geurhinder en veehouderij (Rgv) treedt 20 juli in werking.
De Producten Organisatie Varkenshouderij (POV) vindt dat het ministerie voorbarig en onzorgvuldig te werk gaat, door de emissiefactoren van deze luchtwassers gelijk te stellen aan die van ‘enkelvoudige wassers’. Deze aanscherping heeft grote gevolgen voor de verdere verduurzaming van bedrijven, nu en in de toekomst. De POV is van oordeel dat combi-luchtwassers, mits goed uitgevoerd en onderhouden, het rendement kunnen behalen wat ze moeten halen. De oplossing is te zorgen dat de rendementen worden gehaald in plaats van de emissiefactoren aan te passen.
Emissiefactoren omlaag
Uit onderzoek van Wageningen UR naar de effectiviteit van luchtwassers is gebleken dat de hoge rendementen van gecombineerde luchtwassers en de biologische luchtwassers niet worden gehaald. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft nu besloten de rendementen te verlagen in de Regeling ammoniak en veehouderij. Voor verschillende typen chemische luchtwassers wordt het reductiepercentage teruggebracht van 70 of 80, naar 30. Voor biologische luchtwassers en combiwassers gaat het reductiepercentage van 75 of 85 naar 45. De aanscherping moet ervoor zorgen dat de normen voor geuroverlast niet worden overschreden.
Inzet op bijstelling
De POV, LTO Nederland, een afvaardiging van agrarische adviesbureaus en de klankbordgroep fabrikanten van luchtwassers hebben er bij de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, op aangedrongen de aanpassingen in de Regeling geurhinder en veehouderij en de Regeling ammoniak en veehouderij pas door te voeren, als de uitkomsten van het onderzoek naar de aanpassingen van luchtwassers voor verhoging van het rendement, bekend zijn. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft aangeven dat de sector de ruimte krijgt om met een plan van aanpak te komen waarin overtuigend wordt gewaarborgd dat de betreffende luchtwassystemen beter kunnen presteren, dan de rendementen zoals nu vastgesteld. Als dit plan voldoende vertrouwen geeft, kunnen de reductiepercentages in de Rgv worden bijgesteld. De POV zet zich hiervoor in.
Gevolgen voor bedrijven
Voor bestaande situaties zullen de aanpassingen geen gevolgen hebben, de bestaande vergunning blijft van toepassing. Voor de aanvraag van nieuwe vergunningen heeft dit wel consequenties, hiervoor zullen de nieuwe normen gelden. Voor veehouderijen die vallen onder het Activiteitenbesluit en daarom geen omgevingsvergunning milieu (maar mogelijk wel een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) nodig hebben, is overgangsrecht opgenomen. Voor vergunningplichtige bedrijven is geen overgangsrecht opgenomen. De POV vindt dit niet terecht. De overheid is immers verantwoordelijk voor de normstelling en heeft varkenshouders gestimuleerd te investeren in gecombineerde luchtwassers en schuift nu de gevolgen van deze wetswijziging volledig af op de varkenshouders. De POV beraadt zich op nadere stappen.