De Afrikaanse varkenspest (AVP), een besmettelijke virusziekte bij varkens en andere varkensachtigen zoals zwijnen, is opgedoken in Europa. Op een groot Roemeens bedrijf met meer dan 40.000 dieren is dit virus ontdekt.
Afrikaanse varkenspest, is een ziekte die, zoals de naam al aangeeft, oorspronkelijk uit Afrika komt. Maar sinds een jaar of tien maakt het een opmars richting Europa. Met name de zuidoostelijke en oostelijke landen tussen de EU en Rusland zijn hier gevoelig voor. Hier zijn in het afgelopen jaar ook al een aantal uitbraken geweest.
De besmetting in Roemenië kwam vorige week aan het licht. De Roemeense autoriteiten (ANSVSA) hebben op 2 juli aangegeven dat het gehele bedrijf zal worden geruimd. Ook zal men overgaan tot vernietiging van de karkassen van dode dieren. Dit gebeurt onder toezicht in verbrandingsovens.
Meerdere uitbraken in zuidoost Europa
Tussen Roemenië en Oekraïne ligt het gebied Tulcea. Sinds begin juni werd er melding gedaan van uitbraken met Afrikaanse varkenspest. Wekelijks wordt er door OIE World Animal Health melding gemaakt van nieuwe ziektegevallen. De laatste weken zijn er meerdere constateringen van uitbraken met dit virus in Tulcea gedaan. Maar ook buurlanden als Polen, Hongarije en Rusland kennen uitbraken.
Verspreiding via wilde zwijnen
De verspreiding van de Afrikaanse varkenspest wordt waarschijnlijk veroorzaakt door besmette wilde zwijnen. Deze dieren zwerven rond en steken landsgrenzen over en kunnen daarbij gemakkelijk de besmettelijke virusziekte mee- en overdragen en daarmee helpen het te verspreiden. In landen als Duitsland en ook Denemarken zijn er plannen geopperd om muren op de landsgrenzen te plaatsen om de wilde zwijnen tegen te houden en daarmee proberend hun eigen varkensstapels veilig te stellen.
Vaccin
Door de opmars van de Afrikaanse varkenpest richting Europa en mogelijk verder richting het noord/westen heeft de Europese Commissie ervoor gekozen een vaccin te gaan ontwikkelen. Echter is deze nog niet gereed. Het is nog niet bekend op welk termijn dit vaccin op de markt gebracht zal kunnen worden.
Bron: OIE World Animal Health