Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aanpassingen aan de Regeling geurhinder en veehouderij en de Regeling ammoniak en veehouderij in consultatie gebracht. Deze liggen nu ter inzage tot en met 30 mei aanstaande. De POV heeft grote bedenkingen bij de vaart die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet achter deze forse aanscherping van de emissienormen voor combiluchtwassers en vindt dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat. De POV roept op: “Ga eerst met de sector in gesprek voordat deze wijzigingen – met zeer grote gevolgen voor de sector – worden doorgevoerd”.
Onderzoeksrapportage 'Evaluatie geurverwijdering door luchtwassers bij stallen'
Begin april 2018 is het onderzoeksrapport ‘Evaluatie geurverwijdering door luchtwassystemen bij stallen’ (WUR) gepubliceerd. De uitkomst is dat gecombineerde luchtwassers veel minder geur reduceren dan in eerste instantie werd aangenomen. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, liet direct weten dat de meetresultaten uit het WUR-onderzoek aanleiding geven tot het aanpassen van de reductiecijfers voor geur. Ze laat er geen gras over groeien en heeft 1 mei jl. aanscherping van de emissienormen aangekondigd.
"Te snel en te kort door de bocht"
“De staatssecretaris gaat te kort door de bocht door zonder meer de resultaten van het onderzoek als uitgangspunt te nemen terwijl er grote wetenschappelijke kanttekeningen bij het rapport te plaatsen zijn en nader onderzoek nodig is”, zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen. Er zijn half april Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris. Onder andere over het wetenschappelijk fundament van de onderzoeksrapporten. De gestelde Kamervragen zijn nu nog niet beantwoord. Op 7 juni aanstaande staat er een Algemeen Overleg Leefomgeving geagendeerd. De POV is zeer verbaasd over de handelswijze en het besluit van de staatssecretaris om consultatieversie van de Regeling geurhinder en veehouderij te publiceren.
Impact voor de veehouderij
Jansen: “In het voorstel wordt een forse verlaging van de reductiepercentages gepresenteerd. Hiermee gaat de staatsecretaris volledig voorbij aan de enorme investeringen die varkenshouders pleegden om te voldoen aan de nomen voor geur- en ammoniakuitstoot om daarmee zo min mogelijk hinder voor de omgeving te veroorzaken.” Voor biologische luchtwassers stelt het ministerie voor het reductiepercentage te laten dalen van 75 of 85 procent naar 45 procent. Dat geldt ook voor de combiluchtwassers. Voor een aantal chemische luchtwassers wordt het reductiepercentage nog verder verlaagd, namelijk van 70 tot 80 procent naar 30 procent. Nadere onderbouwing voor de voorgestelde wijzigingen ontbreekt volgens de POV. “Op dit moment staat een groot aantal vergunningaanvragen in de ijskast. Mocht de forse aanscherping doorgaan, dan heeft deze grote gevolgen voor de verdere verduurzaming van varkensbedrijven, nu en in de toekomst”, aldus de POV-voorzitter.
Overleg met de sector
“Wij roepen het ministerie op om de consultatie aan te houden en eerst met de sector in overleg te treden. De onderzoeksresultaten, de impact en de verantwoordelijkheden moeten eerst nader worden geduid alvorens vergaande beslissingen te nemen.” Op dit moment is de sector er niet bij betrokken. De POV en LTO hebben een verzoek gedaan aan het ministerie om tot overleg hierover te komen. Hier is tot op heden geen invulling aangegeven door het ministerie. De POV werkt samen met LTO Nederland, agrarische adviesbureaus en fabrikanten van luchtwassers aan een gezamenlijke reactie op de onderzoeksresultaten. Op basis daarvan willen zij komen tot een plan van aanpak. Jansen: “Er zijn behoorlijke, wetenschappelijke kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoeksrapport. Het is nu veel te prematuur om de normen in de Rgv te wijzigen en de rekening bij de ondernemers neer te leggen.”
Bron: POV