”HyCare draagt positief bij aan de Volksgezondheid”, stelt Arjan Wermink, HyCare coach bij MS Schippers. “Het draait allemaal om hygiëne en het aanzuren van drinkwater bij een gedegen aanpak van de zoönose Salmonella bij varkens.”
Op vrijwel ieder varkensbedrijf komen besmettingen met de Salmonellabacteriën voor. Echter blijkt uit praktijkproeven dat gespeende biggen in een HyCare omgeving niet besmet worden met Salmonella. Bij drie opeenvolgende trimesters werden alle bloedmonsters van HyCare biggen zes weken na opleg negatief op Salmonella gestest. Van biggen uit dezelfde koppel, maar dan in traditionele opfokafdelingen opgefokt, liepen de bloedwaardes fors op en gingen zelfs over de kritische grens heen. Wermink: "Dit bewijst dat onder deze gangbare biggen de Salmonella blijft circuleren".
Het gevrijwaard blijven van Salmonella zet zich bij de HyCare vleesvarkens verder voort. Van varkens met een leeftijd van 16 weken in een HyCare stal zijn alle mestmonsters negatief gestest op Salmonella. Er werden wel grote aantallen Salmonellakiemen vastgesteld in de mestmonsters van vleesvarkens uit de traditionele stal.
Er is ook nog met speciale slofjes door de HyCare stal gelopen om deze ongekende resultaten van de HyCare varkens nog eens extra te kunnen toetsen. Er zijn monsters verzameld in de hokken van biggen, jonge en oude vleesvarkens als ook op de centrale gang. Al deze slofmonsters scoorden negatief op Salmonella.
Wermink benadrukt dat dit bewijst dat varkensbedrijven met een HyCare aanpak kiemarmer zijn te krijgen en te houden. "Vloeren in HyCare stallen zijn gecoat waardoor ze met de juiste producten grondig zijn te reinigen en ontsmetten. Een adequate vliegenbestrijding en het continu behandelen van drinkwater werken ook zeker mee. Het is echter wel van belang dat de varkenshouder dit zelf wel moet gaan doen en dat het ook consequent volgehouden wordt. Wij willen hen daar graag bij coachen".
Bron: MS Schippers