De Europese commissie heeft onlangs het gebruik van het probioticum Calsporin® (Bacillus subtilis C-3102, No. 4b1820 – gut flora stabilizer) toegelaten voor zeugen en zogende biggen.
Calsporin® bevat levende sporen van Bacillus subtilis C-3102 en is met 1.0 x 1010 KVE/gram zeer geconcentreerd. Voor een praktische toepassing is Calsporin® zeer hitte stabiel en is bewezen bestand tegen de aanwezigheid van o.a. coccidiostatica, therapeutische antibiotica en organische zuren.
Calsporin® stabiliseert de darmflora en stimuleert de groei van gunstige microbiota, zoals Lactobacillus spp. Dit ten koste van opportunistische bacteriën, zoals Coliformen, Salmonella en Clostridium spp.. Als gevolg heeft Calsporin® laten zien dat het de faecale consistentie verbetert en reductie van ammonia excretie ondersteunt.
Bij zeugen zorgde toevoeging van 30 ppm Calsporin® gedurende de lactatie voor een vermindering van gewichtsverlies en verminderd verlies van spekdikte, een verbeterde gezondheid en verbeterde vruchtbaarheid. Daarnaast werd een verhoogd big- en toomgewicht bij spenen gezien. Hiermee wordt duurzaamheid van de zeug en vitaliteit van de biggen ondersteund. De bewezen effectiviteit van Calsporin® in combinatie met een lage kostprijs, resulteert in een economisch voordeel voor de zeugenhouder.
Deze nieuwe registraties volgen op de toelating van Calsporin® voor gebruik in gespeende biggen (<35 kg), vleeskuikens, leghennen, kalkoenen, overige soorten pluimvee (gehouden voor consumptie, sport of hobby) en siervissen.
Calsporin® wordt geproduceerd in Japan door Asahi Calpis Wellness Co. Ltd en wordt in Europa verkocht en vermarkt door Orffa.
EU verordening Calsporinzeugen en speenvarkens
Bron: Orffra