Op 7 juli promoveert Ellen Meijer aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Meijer ontdekte dat een drukmat de kreupelheid bij varkens objectief kan meten.
Om de kreupelheid van een varken te kunnen inschatten, is een objectieve en gevoelige methode nodig. Dat gebeurde altijd ‘op het oog’, maar zo’n beoordeling is weinig objectief, niet herhaalbaar en daarnaast niet gevoelig genoeg.
Ellen Meijer gebruikte in haar promotieonderzoek een drukmat om de kreupelheid van varkens te bepalen (vergelijkbaar met de drukmat die winkels gebruiken om hardloopschoenen aan te meten). Deze drukmat bevat flink wat druksensoren, die samen informatie geven over de belasting van poten. “Door de belasting van de poten onderling te vergelijken, kunnen we meten of, en hoe erg, een poot wordt ontzien”, zegt Meijer. “Dit wordt uitgedrukt in een getal: de asymmetrie-index. Gezonde, groeiende varkens vertonen een stabiele asymmetrie-index in de tijd.”
Gevoelig genoeg
De asymmetrie-index is niet gevoelig voor verstorende factoren, zoals loopsnelheid. “Kreupele varkens belasten hun poten asymmetrisch, daardoor kunnen we ze onderscheiden van gezonde varkens. De asymmetrie-index is gevoelig genoeg om het effect van een sterke pijnstiller te bepalen. Dat lukt niet met een beoordeling ‘op het oog’. Zo’n drukmat is dus geschikt om kreupelheid bij varkens te meten.”
Bron: Universiteit Utrecht